Intervenție istorică a UE pe piața energiei. Ce decizii vor lua liderii europeni

Andrei Dumitrescu 05.09.2022, 13:16
Intervenție istorică a UE pe piața energiei. Ce decizii vor lua liderii europeni

UE este pe cale să impună intervenții istorice pe piața energiei pentru a ține în frâu prețurile în creștere, luând în considerare inclusiv o taxă pe profiturile excedentare și plafoane pentru prețul gazelor.

Experții Comisiei Europeane, din capitalele naționale și din ambasade au lucrat non-stop în weekend pentru a accelera planurile de intervenție de urgență pentru protejarea gospodăriilor și companiilor – mulți lideri avertizând asupra unor tulburări sociale masive dacă prețurile nu vor fi ținute sub control.

Într-un document datat 4 septembrie și obținut de Politico, președinția cehă a Consiliului UE a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina, reducerile continue ale Moscovei în ceea ce privește aprovizionarea cu energie și recenta „întrerupere totală și pe termen nelimitat” a gazoductului Nord Stream „alimentează creșterea inflației și au un impact grav asupra tuturor întreprinderilor și consumatorilor”.

Veștile despre Nord Stream au făcut ca prețul gazului pe hub-ul olandez de referință TTF să crească cu 31% luni dimineață, ajungând la 281 de euro pe megawatt oră.

Plafonarea prețului pentru gazele din Rusia

Ca răspuns, președinția a dat startul testării apetitului celor 27 de state membre ale blocului pentru măsuri care variază de la plafonarea prețurilor la controlul pieței, cerând capitalelor să declare ce măsuri sunt pregătite să susțină în cadrul unei reuniuni a miniștrilor energiei din UE care va avea loc vinerea aceasta.

Aceste evoluții au loc după ce duminică liderii partidelor din coaliția de guvernare din Germania au convenit în cele din urmă să susțină taxa pe prețul energiei electrice propusă de Comisia Europeană pentru centralele „inframarginale”, adică pentru producătorii de energie care nu utilizează gaze naturale.

Din cauza modului în care funcționează piața de energie electrică din UE, acești producători care nu utilizează gaze naturale au obținut profituri uriașe, deoarece prețul energiei electrice este stabilit în funcție de cel mai scump input – gazele naturale.

Președinția cehă a întocmit o listă de propuneri din întregul bloc, care urmează să fie analizate înainte de Consiliul de Energie de vineri.

Unele capitale doresc plafoane de preț pentru gazele naturale din „anumite jurisdicții”, adică Rusia, care și-a înarmat exporturile de energie. O idee luată în considerare este o limită de preț la care companiile pot cumpăra gaz rusesc, similară măsurilor de plafonare a prețului petrolului convenite săptămâna trecută de G7, într-un efort de a limita capacitatea Kremlinului de a-și finanța războiul din Ucraina.

Franta cere cetatenilor sa reduca imediat si masiv consumul de energie

Opțiunile de decuplare a prețurilor la energie electrică și la gaze sunt, de asemenea, pe masa discuțiilor – dar există încă dezacorduri semnificative între țările UE cu privire la oportunitatea și modul de punere în aplicare a unei astfel de intervenții sensibile.

Alte măsuri de piață luate în considerare includ, printre altele, oferirea unui sprijin imediat prin linii de credit pentru companiile care se confruntă cu apeluri în marjă foarte mari, modificarea regulilor de tranzacționare pe bursele de energie sau suspendarea temporară a piețelor europene de produse derivate din domeniul energiei electrice.

Guvernele din Europa Centrală doresc ca UE să elibereze cote suplimentare de emisii de gaze cu efect de seră din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii dacă prețul crește peste un anumit prag – o propunere căreia Comisia Europeană i se opune ferm.

Decizii luate de urgență

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, încearcă să împartă propunerile într-un pachet de intervenții imediate și reforme pe termen lung. Bruxelles-ul va amâna unele dintre acele idei de mai mare anvergură pe care liderii fac presiuni, dar asupra cărora țările nu pot ajunge rapid la un acord (cum ar fi ideea spaniolă de a implementa o subvenție pentru gaz sau apelul central-european de a limita prețurile la emisii) pentru o dată ulterioară, fără a fi nevoită să dea un refuz definitiv.

Președinția cehă dorește ca țările să aprobe un set de propuneri – inclusiv plafonarea prețului la electricitate – la Consiliul pentru Energie de vineri, însărcinând Comisia să elaboreze legislația în baza articolului 122 din Tratatul privind funcționarea UE, care permite țărilor să convină asupra unor măsuri de urgență fără a fi nevoie să implice Parlamentul European, au declarat diplomații.

Liderii din întreaga Uniune, precum și președintele Consiliului European, Charles Michel, au solicitat executivului UE să acționeze, în contextul în care consumatorii și întreprinderile se confruntă cu o criză a costului vieții.

Potrivit oficialilor, este probabil ca legislația finală să fie dezvăluită în același timp cu discursul anual al lui von der Leyen privind starea Uniunii Europene, pe 14 septembrie.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...