România, pe podiumul celor mai mari prețuri la energie și cu compensare de 40 de miliarde de lei. Ce măsuri au luat alte state europene

Andrei Dumitrescu 26.08.2022, 11:04
România, pe podiumul celor mai mari prețuri la energie și cu compensare de 40 de miliarde de lei. Ce măsuri au luat alte state europene

Guvernele europene încearcă să proteze gospodăriile și întreprinderile de o creștere abruptă a prețurilor la energie, cauzată de inflația galopantă care a declanșat o criză a costului vieții.

Pentru multe familii, în aceste zile, se pare că salariile se evaporă imediat, în timp ce inflația crește costul alimentelor și al combustibilului, proprietarii măresc chiriile și facturile la utilități continuă să crească.

Inflația a sărit la un nou maxim istoric de 8,9% în luna iulie în Europa pentru cele 19 țări legate de euro, alimentată de creșterea costurilor energiei.

Nu există niciun semn de ameliorare a crizei energetice în curând, în timp ce Europa se pregătește pentru posibilitatea ca Rusia să își întrerupă complet livrările de gaze naturale ca represalii la sancțiunile occidentale pentru invazia sa în Ucraina.

Premierul belgian Alexander De Croo a transmis, poate, unul dintre cele mai sumbre predicții: Europa s-ar putea confrunta cu până la 10 ani de ierni dificile.

Ce fac guvernele europene pentru a proteja cetății de creșterea prețurilor

Statele membre ale Uniunii Europene sunt în mare măsură responsabile pentru politicile energetice naționale, iar normele UE le permit să ia măsuri de urgență pentru a proteja consumatorii de creșterea costurilor.

Marea Britanie apelează la plata unică

Marea Britanie are un plafon de preț pentru cele mai utilizate contracte de energie pentru uz casnic, dar facturile au crescut totuși. Analiștii estimează că, pentru majoritatea gospodăriilor britanice, facturile la energie electrică vor crește la aproximativ 3 500 de lire sterline (4 139 de euro) pe an. Cele mai pesimiste previziuni se ridică la 6.000 de lire sterline (7.098 de euro) pe an.

Guvernul a promis la începutul acestui an o reducere a facturii de energie de 400 de lire sterline (475,6 euro) pentru fiecare gospodărie, care fie va fi plătită direct în conturile care au o plată automată stabilită către furnizorul de energie, fie va putea fi solicitată separat de către familii.

Gospodăriile care se luptă deja să se descurce și care au primit ajutoare guvernamentale vor primi, de asemenea, o plată unică pentru „costul vieții” de 650 de lire sterline (773 de euro), pe lângă reducerea de 400 de lire sterline, iar pensionarii vor primi o plată suplimentară de 300 de lire sterline (357 de euro) în această iarnă.

De asemenea, persoanele cu dizabilități vor primi o plată de 150 de lire sterline (178 de euro) pentru a acoperi creșterea costului vieții.

Italia, pachet de ajutoare de 17 miliarde de euro

Italia a aprobat la începutul lunii august un nou pachet de ajutoare în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro pentru a proteja firmele și familiile de creșterea bruscă a costurilor energiei și a prețurilor de consum. Acest ajutor se adaugă la cele aproximativ 35 de miliarde de euro prevăzute în buget din ianuarie pentru a combate criza costului vieții.

Un proiect consultat de Reuters arată că guvernul ar urma să extindă un bonus de 200 de euro plătit în iulie italienilor cu venituri mici și medii care nu l-au primit anterior.

Italia și-a anunțat, de asemenea, intenția de a taxa companiile care profită de pe urma creșterii prețurilor la energie și promovează un plafon al prețurilor la gaze la nivel european pentru a contribui la limitarea vârfurilor de preț.

Franța, 100 de euro pentru cetățeni

Franța oferă, de asemenea, o plată unică cetățenilor săi pentru a-i ajuta să facă față vremurilor grele, deși suma de doar 100 de euro este considerabil mai mică decât în Marea Britanie și Italia.

Franta cere cetatenilor sa reduca imediat si masiv consumul de energie
Franta cere cetatenilor sa reduca imediat si masiv consumul de energie

Dar Franța a intensificat jocul la sursă, forțând furnizorul de energie de stat EDF și obligându-l să limiteze creșterile prețurilor angro la electricitate la 4% timp de un an. Se estimează că această măsură va costa 8,4 miliarde de euro.

De asemenea, taxa internă pe consumul final de energie electrică (TICFE) a fost redusă de la 22,50 euro pe megawatt/oră la doar 1 euro pe megawatt/oră pentru gospodării și la 0,50 euro pentru întreprinderi.

România, campioana Uniunii Europene la scumpirile din energie

România a avut zilele trecute unul dintre cele mai mari prețuri la energie din întreaga Europă.

Cu o valoare de 616,38 euro/MWh, țara noastră se afla în topul nedorit al creșterilor prețului la energie, depășind țări precum Suedia (391,03 euro), Norvegia (324,02 euro), Germania (600,72 euro) sau Franța (611,85 euro).

Ordonanța 27 privind plafonarea și compensarea a fost adoptată în martie anul acesta, iar potrivit estimărilor ANRE în iulie, cheltuielile statului au ajuns la 40 de miliarde de lei, depășind impactul bugetar de 14,5 miliarde de lei anunțat de premierul Nicolae Ciucă în februarie.

Plafoanele impuse de Ordonanța, la energie:

  • 0,68 lei la fiecare kWh de curent pentru clienții casnici cu un consum de sub 100 kWh lunar
  • 0,8 lei pe kWh pentru cei care consumă sub 300 kWh lunar
  • 1 leu pe kWh pentru firme

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța miercuri că plafonarea facturilor va rămâne în vigoare până la 31 martie 2023, iar întregul lanț de energie va fi supraimpozitat.

„Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câștige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câștige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească. Preţul care este acum în PZU este foarte mare”, a spus ministrul.

El a dat asigurări că ordonanța va rămâne în vigoare până la 31 martie, iar la iarnă românii nu vor primi facturi mărite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...