După ce Bruxelles-ul a cerut statelor membre UE să scadă cu 15% consumul de gaze, acum Comisia Europeană analizează posibilitatea de a cere țărilor planuri de reducere a consumului de energie electrică.
„Se lucrează la măsuri de urgenţă privind preţurile la electricitate. De asemenea, ar putea apărea ceva legat de reducerea cererii de energie electrică”, a afirmat directorul general pentru Energie din CE, Mechthild Worsdorfer, la Comisia pentru Industrii din Parlamentul European, citată de agenția EFE.
Tema va fi abordată de miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene la reuniunea extraordinară convocată la Bruxelles, pe 9 septembrie, unde se va discuta și o eventuală decuplare a prețului gazelor de cel a energiei electrice, dar și posibilitatea de impunere a unui preț maxim la gaze.
„Odată ce avem un plan de economisire a gazelor în derulare, cu siguranţă electricitatea este alt domeniu pe care am putea, posibil, să îl luăm în calcul. Dar este puţin prematur să spunem că o să propună Comisia Europeană”, a spus, la o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt pentru Energie al Executivului comunitar, Tim McPhie.
Prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, a avertizat că, în cel mai rău caz, în această iarnă ar putea duce la întreruperi de energie electrică de două ore în casele francezilor.
Borne a declarat pentru TMC că situația se datorează în parte consecințelor războiului din Ucraina și, de asemenea, opririi planificate a aproximativ jumătate din cele 56 de reactoare nucleare ale Franței pentru întreținere, în special pentru a remedia problemele de coroziune. Franța se bazează pe energia nucleară pentru aproximativ 67% din electricitatea sa – mai mult decât orice altă țară – și pe gaz pentru aproximativ 7%.
„Înseamnă că producem mai puțină electricitate și pot exista momente, dacă este foarte frig, în care putem avea probleme în furnizarea de electricitate”, a declarat Borne, potrivit Euronews.
„Într-un astfel de caz… am întrerupe, prin rotații, cartier cu cartier, pentru cel mult două ore”, a spus ea.