Întâlnire crucială pentru pace. Miniștrii de externe ai Ucrainei și Rusiei la aceeași masă UPDATE

Mihnea Tălău 10.03.2022, 12:16
Întâlnire crucială pentru pace. Miniștrii de externe ai Ucrainei și Rusiei la aceeași masă UPDATE

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean Dmytro Kuleba se întâlnesc joi în Turcia, pentru a căta soluții pentru a se pune capăt războiului. Este prima întâlnire la nivel înalt, între cei doi lideri de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie.

Lavrov va participa la un forum diplomatic internațional în Antalya, iar „contactul” său cu Kuleba este planificat să aibă loc acolo, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de agenția de presă de stat RIA Novosti, potrivit Reuters.

Turcia mediază discuțiile dintre Ucraina și Rusia

Update 10 martie, ora 12:45.

„Ucraina este a noastră și noi vom decide ce vom face mai departe cu această țară. Președintele Putin a explicat foarte clar de ce a ales să pună în mișcare această operațiune specială (…).

Pentru o întâlnire a președinților Vladimir Putin și Volodimir Zelensky e nevoie de multe pregătiri. Așteptăm răspunsul colegilor ucraineni la cererile noastre”, a adăugat Lavrov.

 

Update 10 martie, ora 12:00. „Suntem deschiși negocierilor pentru a pune capăt conflictului. Primul lucru pe care l-am spus încă de la începutul întâlnirii este că nu dorim să înlocuim negocierile acestea cu cele care se poartă pe teritoriul Belarusului.

Întâlnirea de astăzi confirmă intenția Rusiei de a se ajunge la o soluție.

Am vorbit în mare parte despre măsuri umanitare și despre măsurile luate de armata rusă pentru a ușura soarta cetățenilor, care au fost prinși în acest conflict.

Oficialii noștri au venit cu mai multe informații și am confirmat intenția Rusiei de a stabili coridoare umanitare. Orele, rutele sunt stabilite de trupele din teritoriu.

La ultimele negocieri din Belarus, Rusia a propus documente concrete pentru a se ajunge la un acord. Partea ucraineană a spus că vor fi analizate și așteptăm un răspuns”, a declarat Lavrov, la finalul întrevederii.

Turcia care este membră NATO, care are o frontieră maritimă cu Rusia și Ucraina la Marea Neagră, s-a oferit să medieze între cele două părți. Ankara are relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul, și a calificat invazia Rusiei drept inacceptabilă, chiar dacă se opune sancțiunilor împotriva Moscovei.

Întâlnirea a fost propusă de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care a propus organizarea acesteia într-un format trilateral, cu el, Kuleba și Lavrov la masă.

S-a incheiat a treia runda de negocieri dintre Rusia si Ucraina. Concluziile la care au ajuns cele două delegatii

S-a convenit de către părți ca reuniunea să aibă loc joi, în timp ce forumul diplomatic este programat să aibă loc vineri.

Negocierile de până acum nu au adus soluția salvatoare

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina s-au dovedit până în prezent dificile, fără a se ajunge încă la un acord concret.

Discuţiile dintre Kiev şi Moscova au mai existat, nu la acest nivel, și s-au soldat până în momentul de față cu mai multe încetări ale focului pe plan local şi cu deschiderea unor coridoare umanitare pentru evacuarea locuitorilor ucraineni din anumite zone.  Rusia a fost însă acuzată  de încălcarea acestor acorduri.

Anunțul despre întâlnire a fost făcut în momentul în care delegații din Ucraina și Rusia au început o a treia rundă de discuții, după ce cele două încercări anterioare nu au reușit să producă rezultate concrete. Duminică, un al doilea efort de a crea coridoare umanitare pentru a permite civililor să fugă de violențele din orașul portuar Mariupol a eșuat, atât Ucraina, cât și Rusia acuzându-se reciproc de încălcarea armistițiului convenit anterior.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...