Întâlnire a coaliției de guvernare pentru oprirea „speculei” din energie. Marcel Ciolacu anunță de când intră în vigoare noile măsuri

Mihnea Tălău 16.08.2022, 12:11
Întâlnire a coaliției de guvernare pentru oprirea „speculei” din energie. Marcel Ciolacu anunță de când intră în vigoare noile măsuri

Liderii coaliției de guvernare se reunesc marți pentru a discuta, în primul rând, despre prețurile la energie. Problema a devenit una spinoasă, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu s-a sfiit să declare că pe piața energiei se desfășoară o adevărată speculă.

Prioritatea coaliției – cele mai bune prețuri la energie

„Din punctul meu de vedere, nu e nicio tensiune în interiorul coaliţiei. Cred că prioritatea unu la toată lumea în acest moment este să găsim soluţiile cele mai bune pentru preţurile la energie. Sunt două componente clare, este această perioadă când energia este deja vândută şi să vedem abordarea pentru anul viitor, când încă 75% din energie nu este vândută”, a spus Ciolacu.

El spune, în schimb, că prețurile de vânzare au crescut nejustificat, iar cei care cumpără energia de la producători și o tranzacționează la prețuri de peste zece ori mai mari nu sunt impozitați în niciun fel.

„Sunt aceste două abordări, când energia este vândută și când nu este vândută la anul și mai este abordarea în ceea ce privește supraimpozitarea producătorilor, dar aceștia au vândut energia cu 200 -300 de lei, iar aceasta se vinde cu 4.000 de lei. Vom costata la finalul anului că România a consumat cât a produs”, a spus liderul social-democraților.

Noi preturi la lumina si gaze naturale, de la 1 aprilie. Plafonarea tarifelor, aprobata de Guvern

”Compensarea cu 50 de bani a prețului la combustibil nu mai este necesară”

Șeful PSD este de părere că Ministerul Energiei trebuie să vină cu propuneri pentru a opri „specula” şi în privinţa energiei verzi, unde statul român emite nişte certificate, iar energia verde produsă în România este exportată.

Cât despre compensarea cu 50 de bani a prețului la combustibil, Ciolacu  spune că această măsură nu mai este necesară și că este obligatorie pregătirea unui nou pachet de măsuri pentru sprijinirea populaţiei, după ce va fi analizată puterea de cumpărare, pe baza datelor INS.

Marcel Ciolacu afirmă că măsurile privind zona de energie trebuie adoptate de Guvern până pe 1 septembrie şi să fie aplicate pe o perioadă mai lungă, până în 2025.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...