Dosar penal pentru Nicolae Ciucă, deschis la Parchetul General. Premierul României ar putea pierde titlul de doctor

Cătălina Burghelea 10.02.2022, 08:59
Dosar penal pentru Nicolae Ciucă, deschis la Parchetul General. Premierul României ar putea pierde titlul de doctor

La Parchetul General există o plângere penală de plagiat împotriva premierului Nicolae Ciucă, a anunțat Emilia Șercan, jurnalista care a dezvăluit, pentru prima dată, că teza de doctorat a prim-ministrului ar fi plagiată. Lucrarea de doctorat a premierului României este analizată, în acest moment, de CNATDCU pentru suspiciuni de plagiat.

Nicolae Ciucă are dosar penal la Parchetul General, pentru plagiat

Nicolae Ciucă este vizat de o plângere penală de plagiat, depusă la sfârșitul lunii ianuarie, la Parchetul General, transmite PressOne.

„Există un astfel de dosar la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică”, a declarat procurorul Alexandru Ionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului General.

Procurorii verifică teza de doctorat a premierului României

Dosarul a fost deschis din cauza unei plângeri penale înregistrate „în jurul datei de 26 sau 28 ianuarie”. Procurorul de caz ar fi dispus deja ridicarea tuturor documentelor de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) care au legătură cu dosarul de doctorat a prim-ministrului Nicolae Ciucă, inclusiv teza acestuia.

Jurnalista Emilia Șercan și deputatul USR, Mihai Polițeanu, cer analizarea lucrării

În luna ianuarie, deputatul USR, Mihai Polițeanu, a anunțat, pe contul de Facebook, că a cerut analizarea tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), singura instituție care poate spune dacă este plagiată sau nu. Politicianul este membru al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților și a sesizat CNATDCU pe baza demonstrației de plagiat făcută de jurnalista Emilia Șercan.

„Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.”, a susținut celebra jurnalistă în analiza sa.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Dincolo de plagiatul în sine, lucrarea nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă.

Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute la Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP.”, a scris jurnalista pe Facebook, la jumătatea lunii ianurie.

Emilia Șercan a demascat mai mulți politicieni români care și-au plagiat tezele de doctorat, dar și „fabrica de teze de doctorat” de la Academia de Poliție.

Prim-ministrul neagă acuzațiile

Premierul României a respins acuzațiile, susținând că lucrarea sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”. Șeful Guvernului a cerut Universității Naționale de Apărare (UNAp) să-i verifice teza, însă această instituție nu poate da verdictul oficial de plagiat. Dacă se adeverește că lucrarea este copiată, premierul ar putea rămâne fără titlul de doctor și, implicit, fără indemnizația lunară de care beneficiază datorită acestui statut. Ciucă este doctor în Științe militare din anul 2003.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...