Inovație la Spitalul Judeţean din Timişoara. Cum a fost salvată o pacientă cu anevrism cerebral

Elena Avramescu 15.07.2021, 18:34
Inovație la Spitalul Judeţean din Timişoara. Cum a fost salvată o pacientă cu anevrism cerebral

O pacientă cu anevrism cerebral, salvată. Medicii Spitalului Judeţean din Timişoara au reușit o premieră în România după ce au efectuat cu succes o procedură de implantare a unui dispozitiv intrasacular de deviere de flux într-un anevrism cerebral intracranian.

O pacientă cu anevrism cerebral, salvată la Timișoara

Astfel, pacienta, o femeie în vârstă de 64 de ani, după ce a suferit două anevrisme cerebrale a fost salvată de medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara. Aceștia au fost nevoiţi să trateze ambele anevrisme, unul cu tehnica clasică de plasare de coiluri în sacul anecrismal, iar al doilea prin tratarea cu acest dispozitiv intrasacular.

Combinăm cele două metode spre binele pacientului. Acum aveam o pacientă cu două anevrisme cerebrale, una dintre ele s-a rupt. Am folosit o tehnică nouă cu un fel de coşuleţ care s-a introdus în anevrism. Scopul este de a tromboza malformaţia, pentru că la un anevrism rupt asta facem noi, împiedicăm posibilitatea de resângerare.

Altfel, prin resângerare se poate ajunge la deces. Printr-o metodă elegantă s-a salvat viaţa unui om. Dispozitivul care s-a introdus este o premieră, este o noutate în România, pentru că altfel tehnica noastră este de mulţi ani de zile folosită în Spitalul Judeţean din Timişoara, a spus medicul Horia Pleş, Secţiei Neurochirurgie a Spitalului Judeţean din Timişoara, potrivit Adevărul.

O pacientă cu anevrism cerebral, salvată la Timișoara
O pacientă cu anevrism cerebral, salvată la Timișoara

Se pare că genul acesta de proceduri trebuie efectuate cât mai repid, deoarece în primele 48 de ore resângerarea unui anevrism rupt poate să fie fatal.

Când vorbim de ruperea anevrismelor, există o legătură sezonieră. Dar nu are legătura cu vara, ci cu creşterea presiunii atmosferice. Când se rupe un anevrism în cap apare o durere foarte mare, o durere atroce. Toţi povestesc că nu au avut aşa durere până la acel moment. Unde sângerarea este mare, pacientul intră în comă. Ajung la spital. Statisticile americane arată că atunci când se rupe un anevrism un sfert din oameni mor în primele 24 de ore. Este o boală foarte gravă, a continuat Horia Pleş.

În aceste momente pacienta se află în afara oricărui pericol, iar în scurt timp urmează să fie externată la domiciliu.

Nu m-am aşteptat să mă simt atât de bine după intervenţia asta. Am venit inconştientă. Am urcat scările cu două plase de cumpărături, la etajul trei am simţit că trebuie să mă opresc penntru că sunt obosită. În momentul acesta mi s-au rupt imaginile. M-am trezit la spital. Vineri am fost operată şi deja aştept să plec acasă, a mărturisit Mariana Stoian.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...