Înmormântarea ultimului lider al Uniunii Sovietice. Viktor Orban e singurul lider european prezent la funeraliile lui Gorbaciov

Mihnea Tălău 03.09.2022, 12:58
Înmormântarea ultimului lider al Uniunii Sovietice. Viktor Orban e singurul lider european prezent la funeraliile lui Gorbaciov

Update:

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, este singurul lider european care a ajuns la merge la Moscova, sâmbătă dimineață, pentru funeraliile fostului lider sovietic, Mihail Gorbaciov.

Moscova a interzis intrarea în Rusia a sute de oficiali străini ca represalii la sancțiunile occidentale.

Știrea inițială:

Fără funeralii naționale și în lipsa președintelui Vladimir Putin, rușii își luau rămas bun, sâmbătă, de la ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. O ceremonie publică de adio pentru Gorbaciov, care a murit săptămâna aceasta la vârsta de 91 de ani, a început la ora locală 10:00 și va dura până la începutul după-amiezii în Sala Coloanelor din Moscova, un loc cu istorie care a găzduit funeraliile de stat ale unor foști lideri sovietici precum Iosif Stalin și Vladimir Lenin.

Gorbaciov va fi înmormântat alături de soția sa, Raisa

Sute de oameni au stat la coadă pentru a-și lua rămas bun de la Gorbaciov, al cărui trup a fost așezat într-un sicriu deschis, flancat de doi soldați, în timp ce familia sa stătea într-o parte a sălii decorate cu candelabre, transmite CNN.

Gorbaciov va fi înmormântat alături de soția sa, Raisa, mai târziu în cursul zilei, la cimitirul Novodevichy.

Kremlinul nu a anunțat o înmormântare de stat pentru Gorbaciov, purtătorul său de cuvânt afirmând că aceasta va avea „elemente ale unei înmormântări de stat”, inclusiv o gardă de onoare și asistența statului în organizare. Nu a fost furnizată nicio explicație cu privire la modul în care evenimentul va fi diferit de funeraliile de stat anterioare.

În timp ce în Occident este lăudat pentru că a pus capăt Războiului Rece, Gorbaciov este văzut ca un paria acasă pentru haosul cauzat de reformele sale economice – creând circumstanțele care au făcut ca un om puternic precum Putin să fie atractiv pentru mulți ruși. Putin l-a învinuit pe Gorbaciov pentru destrămarea URSS, pe care a numit-o „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului XX, și a început să restabilească prestigiul rănit al Rusiei.

Un critic la adresa lui Putin

În ultimii ani, Gorbaciov a devenit din ce în ce mai critic la adresa lui Putin și a regimului tot mai restrictiv al acestuia, călătorind prin lume pentru a promova libertatea de exprimare și democrația în cadrul fundației sale. Deși Gorbaciov însuși nu a comentat decizia lui Putin de a invada Ucraina, fundația sa a făcut apel la negocieri de pace, afirmând că „nu există nimic mai prețios în lume decât viețile oamenilor”.

Ultimul lider rus căruia nu i s-a acordat o înmormântare de stat a fost Nikita Hrușciov, care a fost destituit pentru că a încercat să dea înapoi reformele staliniste. El a murit după ce a trăit în izolare în 1971, iar funeraliile sale au fost ținute în semi-secreție.

Putin va lipsi de la înmormântarea de sâmbătă din cauza programului său de lucru, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cu toate acestea, liderul rus i-a adus joi un omagiu lui Gorbaciov. Imaginile îl arată pe Putin depunând un buchet de trandafiri lângă sicriul deschis în Spitalul Clinic Central, Putin s-a înclinat apoi și a făcut semnul crucii.

În contrast cu înmormântarea lui Elțîn

Înmormântarea de sâmbătă contrastează puternic cu moartea primului președinte rus ales în mod democratic, Boris Elțîn, cel care l-a ales pe Putin ca succesor.

Kremlinul a anunțat o zi de doliu național după moartea lui Elțîn în 2007, iar la funeraliile acestuia au participat o serie de lideri mondiali, printre care Putin, foștii președinți americani Bill Clinton și George Bush, fostul premier britanic John Major și prințul Andrew, precum și fostul președinte polonez Lech Walesa.

Este puțin probabil ca funeraliile lui Gorbaciov să primească o listă similară de invitați celebri, deoarece Moscova a interzis intrarea în Rusia a sute de oficiali străini ca represalii la sancțiunile occidentale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...