Îngrijorare la Bruxelles. Șeful diplomației UE: „Amenințarea cu arme nucleare a lui Putin trebuie luată în serios”

Mihnea Tălău 24.09.2022, 17:38
Îngrijorare la Bruxelles. Șeful diplomației UE: „Amenințarea cu arme nucleare a lui Putin trebuie luată în serios”

Amenințările președintelui rus Vladimir Putin de a folosi arme nucleare în Ucraina sunt grave, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Războiul rusesc din Ucraina a ajuns la un „moment periculos”

Într-un interviu acordat sâmbătă pentru BBC, Borrell a declarat că războiul rusesc din Ucraina a ajuns la un „moment periculos”, în timp ce armata rusă se luptă în a șaptea lună de invazie.

„Cu siguranță este un moment periculos pentru că armata rusă a fost pusă la colț, iar reacția lui Putin – amenințarea cu folosirea armelor nucleare – este foarte rea”, a spus Borrell, potrivit Politico.

Armata rusă s-a confruntat cu grave eșecuri în ultimele săptămâni, deoarece forțele ucrainene au organizat o contraofensivă în regiunea Harkov. Ministerul britanic al Apărării a declarat sâmbătă că comandanții ruși au devenit „din ce în ce mai îngrijorați” de dificultățile de pe câmpul de luptă.

Moscova a cerut mobilizarea a 300.000 de rezerviști, iar Putin a evocat miercuri, în timpul unei intervenții la televiziunea de stat, spectrul utilizării armelor nucleare.

„Pentru a apăra Rusia și poporul nostru, vom folosi, fără îndoială, toate resursele de armament de care dispunem. Aceasta nu este o cacealma”, a spus Putin.

Iar UE nu ignoră aceste provocări.

„Când oamenii spun că nu este o cacealma, trebuie să-i luați în serios”, a declarat Borrell.

NATO spune că Moscova trebuie știe că vor exista „consecințe grave”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Moscova știe că vor exista „consecințe grave” dacă vor fi folosite arme nucleare în Ucraina.

„Probabilitatea oricărei utilizări a armelor nucleare este încă scăzută, dar consecințele potențiale sunt atât de mari, așa că, prin urmare, trebuie să luăm acest lucru în serios”, a declarat Stoltenberg la CNN.

Se estimează că Rusia deține aproape 5.977 de focoase nucleare – cele mai multe din lume după SUA -, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...