Nu a trecut mult timp de când Rusia a făcut amenințări cu armele nucleare, iar acum au fost readuse în discuție, SUA și NATO fiind principalele vizate. Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov, este de părere că în acet moment, este puțin probabil să existe șansa unui dialog strategic cu SUA. Informația a fost dată într-un interviu acordat pentru ziarul „Izvestia” şi citat de agenţia oficială de presă TASS.
„Să facem speculaţii cu privire la perspectivele unui dialog strategic cu SUA, care a fost suspendat de americani, este o sarcină ingrată. Voi fi sincer: perspectivele reluării acestuia sunt departe de a fi clare din cauza politicii nechibzuit de agresive faţă de Rusia pe care Washingtonul o urmează.
Cu siguranţă monitorizăm unele semnale privind reluarea dialogului pe probleme legate de armele ofensive strategice, dar nu este clar ce se află în spatele lor. Şi oricum, discuţiile nu ar trebui să fie purtate prin mass-media”, a declarat adjunctul șefului diplomației ruse.
În plus, Serghei Riabkov a ținut să precizeze faptul că Moscova n-a făcut un secret din faptul că a pus mereu pe masă disponibilitatea de a menţine interacţiunea cu Washingtonul cu scopul de a reduce tensiunile şi riscurile, pentru a putea preveni o escaladare periculoasă şi o cursă a înarmărilor, dar şi pentru a întări stabilitatea strategică.
„De asemenea, ne amintim bine că Tratatul de Reducere a Armelor Strategice nu este pe termen nedefinit şi, în mod ideal, ar trebui înlocuit cu un alt acord sau acorduri. Rămâne de văzut dacă SUA îşi schimbă politica în mod evident distructivă şi îşi arată disponibilitatea de a construi un dialog egal, ţinând cont de interesele şi preocupările de securitate ale Rusiei”, a mai spus Riabkov.
Viceministrul rus de Externe a ținut să puncteze faptul că NATO fost amenințată cu privire la consecinţele ignorării liniilor impuse de Federaţia Ruse, notează TASS.
„Cursul distructiv al ţărilor NATO de a ignora liniile noastre roşii şi atragerea într-o confruntare cu Rusia în Ucraina sunt extrem de riscante. Escaladarea ar putea conduce la o ciocnire militară a puterilor nucleare cu consecinţe îngrozitoare iar acest lucru trebuie prevenit.
Rusia permite ipotetic un răspuns nuclear doar ca răspuns la agresiunea cu utilizarea armelor de distrugere în masă împotriva noastră sau a aliaţilor noştri, sau agresiunea folosind arme convenţionale, atunci când însăşi existenţa statului este ameninţată”, a mai spus Riabkov.