Iată care este ingredientul secret pentru cea mai bună salată de vinete de post! Acest fel de mâncare este perfect pentru Postul Adormirii maicii Domnului, care se ține între 1 și 14 august. Vezi în rândurile de mai jos cum faci cea mai bună salată de vinete.
Așadar, suntem în Postul Adormirii Maicii Domnului, până pe 14 august, când foarte mulți români postesc. Una dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare pentru această perioadă este salata de vinete. Vinetele sunt foarte ieftine la piață, la fel ca celelalte ingrediente, așa că este o mâncare ieftină, dar delicioasă.
Această rețetă este una pe care o fac mai mereu chiar și călugărițele de la mânăstirea Sucevița, deoarece această salată este o mâncare ce se poate prepara în orice anotimp, dacă avem vinete la congelator sau ne permitem să le cumpărăm și în miezul iernii, de la supermarket.
De preferat ar fi, însă, vara, atunci când legumele sunt proaspete și mult mai gustoase. Unul dintre ingredientele secrete îl reprezintă ardeii copți, iar pentru șase porții de salata de post cu vinete și ardei copți este nevoie de:
În primul rând, trebuie să coacem legumele, procedeu cu care fiecare dintre noi este familiar. Trebuie să avem grijă ca vinetele și ardeii capia să fie pătrunse bine pe toate părțile.
Așadar, vinetele sunt bine coapte, iar miezul este moale, pufos, sunt cojite și așezate într-o sită de plastic pentru a permite lichidului din interior să se scurgă. Acesta are gust amar și strică salata. Ardeii copți sunt curățați și ei la rândul lor de coajă, iar după ce se răcesc sunt curățați de semințe și de cotor.
Următorul pas este să tocăm mărunt atât vinetele, cât și ardeii copți, după care se amestecă într-un castron. Adăugăm muștar, iar mai apoi, în timp ce amestecăm turnăm și uleiul în fir subțire, ca la maioneză. Când amestecul devine cremos și omogen, adăugăm ceapa fin tocată și usturoiul zdrobit.
Condimentăm apoi cu sare, după gust, și secretul este să adăugăm și un pic de zeamă proaspătă de lămâie. Salata este gata, dar nu este recomandată încă servirea ei. Trebuie să stea cel puțin o oră la frigider, pentru ca aromele să se întrepătrundă bine. Vă urăm poftă bună!