Ingredientul secret care se pune în chiftele. E un truc 100% românesc

Ana Anitoiu 19.09.2022, 11:05
Ingredientul secret care se pune în chiftele. E un truc 100% românesc

Un truc 100% românesc face chiftelele mai gustoase, deoarece implică folosirea unui ingredient secret și foarte ieftin, pe care cei mai mulți români îl au deja în casă. Preparatul devine mai fraged și mai suculent atunci când este respectat acest detaliu.

Ce ingredient secret se pune în chiftele

O rețetă clasică de chiftele presupune folosirea următoarelor ingrediente: 500 de grame de carne tocată de porc și vită, o ceapă, un cățel de usturoi, trei sau patru linguri de făină sau pesmet, sare, piper și ulei vegetal.

Însă, un ingredient secret face ca preparatul să fie mai fraged, mai suculent și mai gustos. Chiftelele ies mult mai bune dacă în carnea tocată este amestecat și un cartof dat prin răzătoarea fină.

Ingredientul secret care se pune in chiftele
Chiftele. Foto: unsplash.com

Cum se prepară chiftelele

Modul de preparare este cât se poate de ușor. Mai întâi, se curăță cartoful, ceapa și usturoiul și se mărunțesc într-un blender sau se dau pe răzătoarea fină. Apoi, se amestecă legumele și carnea tocată și se adaugă sare și piper.

Amestecul de carne se frământă bine cu mâinile. Se formează chiftelele, ce se dau prin pesmet sau făină, după preferință. În cele din urmă, se prăjesc într-o tigaie încălzită cu ulei. Se servesc calde, alături de un piure de cartofi sau mazăre, orez, paste sau o altă garnitură preferată.

Cum se fac chiftelele din cartofi

Ingredientul secret folosit într-o rețetă clasică de chiftele are „rolul principal” în cazul în care sunt preferate chiftelele de post sau cele recomandate pentru persoanele vegetariene sau vegane, ca masă sățioasă de prânz sau cină.

Ingredientele necesare sunt următoarele: 260 de grame de cartofi, 350 de grame de varză albă proaspătă, 170 de grame de morcovi, 140 de grame de ceapă, trei linguri de griș, 3 linguri de fulgi de ovăz, o lingură de amidon, pesmet, sare și piper după gust și ulei de floarea-soarelui sau de măsline.

Pregătirea chiftelelor de post este ușoară și rapidă, Se spală cartofii și se fierb în coajă. Separat, se taie varza în bucăți mari, se scufundă în apă clocotită și se gătește timp de cinci minute. Se curăță morcovii și se dau prin răzătoarea grosieră. Se curăță și ceapa și se taie în cuburi mici.

Se călesc ceapa și morcovii în ulei, până când se înmoaie. Între timp, se trece varza prin strecurătoare, se clătește cu apă rece și se lasă la scurs. Apoi, într-un robot de bucătărie, se pun toate legumele, în afară de cartofi, și se pasează bine.

Cartofii fierți se curăță de coajă, se dau prin răzătoarea medie, după care se adaugă în pasta de legume, împreună cu o lingură de amidon, griș, fulgi de ovăz, sare și piper. Se amestecă tot și se lasă deoparte pentru o jumătate de oră.

În final, se formează chiftelele de post din cartofi, se dau prin pesmet și se prăjesc în ulei pe ambele părți, până când se rumenesc. Pot fi servite calde, simple sau cu muștar ori lângă o salată de crudități sau chiar lângă murături.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...