Ce alternativă există pentru uleiul de floarea-soarelui? Este mult mai ieftină și se folosește foarte simplu

Ioana Bucur 24.03.2022, 23:00
Ce alternativă există pentru uleiul de floarea-soarelui? Este mult mai ieftină și se folosește foarte simplu

După isteria uleiului de floarea-soarelui, tot mai mulți români au început să caute alternative, nu doar să facă stocuri. În timp ce autoritățile ne asigură că nu există motive de îngrijorare cu privire la asigurarea necesarului pentru consumul intern, specialiști din domeniul alimentației vin și ei cu vești bune, dezvăluind că există variante mai sănătoase și mai ieftine pe piață.

Ce alternative avem pentru uleiul de floarea soarelui

Uleiul de floarea soarelui este nelipsit din bucătăriile caselor românilor, iar un zvon potrivit căruia, din pricina războiului din Ucraina, produsul ar putea să dispară de pe rafturile magazinelor a creat o adevărată isterie. Imagini asemănătoare celor din martie 2020, când oamenii își făceau stocuri de hârtie igienică, făină, mălai, orez sau produse congelate, s-au repetat și în urmă cu câteva zile.

Pe 15 martie, ministrul Agriculturii, Adrian Chesniou, declara că România este o țară sigură din punct de vedere al asigurării produselor agro-alimentare şi că nu sunt probleme cu stocurile de ulei de floarea soarelui.

„România este o ţară stabilă, dovadă că în momentul de faţă, legat de ulei, România are stocuri suficiente până la noua recoltă, ba chiar în plus, astfel încât să nu apară un dezechilibru în alimentarea cu ulei.

Sigur, asigurarea resurselor vitale pentru populaţia oricărui stat reprezintă o armă sau o doză de stabilitate pe baza căreia să îţi asigur funcţionarea corectă a statului Şi România are ace doză de stabilitate din punct de vedere al sectorului alimentar”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Dar există și alternative pentru uleiul de floarea soarelui. Potrivit unor specialiști din domeniul alimentației, ar fi chiar mai sănătoase pentru organismul uman.

Ce alternativă există pentru uleiul de floarea-soarelui? Este mult mai ieftină și se folosește foarte simplu

O cantitate de 450 de grame costă între 7 şi 10 lei

Dintre ele, cea mai ieftină este clasica untură de porc,  ideală pentru gătit – de asemenea, mai există şi untura de raţă, de gâscă, sau uleiul de rapiță şi cel de palmier, dar acestea au un preţ mai mare.

O cantitate de 450 de grame de untură de porc costă între 7 şi 10 lei. În stare lichidă după ce este încălzită, aceasta cântărește mai mult de un litru și poate fi folosită la prepararea diferitelor mâncăruri.

„Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă. Din carnea de pasăre, din nou putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă grăsime, aceea se topește și se pune la gătit.

Pentru o familie cu patr persoane, să spunem undeva la cinci sau șase kilograme de slănină, ar ajunge o lună de zile”, spune Gină Bradea, vlogger, potrivit foodstory.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...