Ingredientul de 1 leu pe care îl pun bunicile noastre în fasolea bătută. Așa va avea un gust mai bun

Ana-Maria Tudor 23.08.2023, 16:03
Ingredientul de 1 leu pe care îl pun bunicile noastre în fasolea bătută. Așa va avea un gust mai bun

Mâncarea de post se bucură de o popularitate deosebită în rândul oamenilor cu convingeri religioase. Dacă și tu ești în căutarea unei astfel de rețete , ai ajuns exact în locul potrivit.

În cadrul acestui articol, te vom învăța cum să pregătești o porție gustoasă de fasole bătută, respectând o rețetă tradițională. Acest preparat reprezintă o opțiune de masă accesibilă, dar care poate fi surprinzător de delicioasă.

Care este ingredientul de 1 leu pe care îl poți adăuga în fasolea bătută

Persoanele care optează pentru mâncare de post se confruntă cu o categorie limitată de preparate pe care le pot consuma. Printre aceste opțiuni se regăsește salată orientală, precum și renumita fasole bătută.

Chiar dacă gama de preparate este destul de restrânsă, fasolea bătută rămâne una dintre mâncărurile de post preferate ale românilor. Modul de preparare și de gătire al acesteia este reprezentat de un proces destul de simplu, iar urmând cu atenție instrucțiunile unei rețete tradiționale, ai toate șansele să obții un rezultat delicios.

Fasole batuta cu ceapa calita
 

Străbunicile noastre cunoșteau formula perfectă pentru a pregăti o fasole gustoasă, dar și ușor de digerat.

Fasolea este cunoscută adesea pentru tendința sa de a cauza balonare, iar acest lucru se întâmplă din cauza prezenței oligozaharidelor din compoziția acesteia, un tip de zahăr pe care stomacul nu îl poate descompune eficient.

Un studiu efectuat în 1985 a demonstrat că adăugarea bicarbonatului de sodiu în fasole reduce nivelul de oligozaharide responsabile de balonare, dar și de gaze.

Citește și: Paste cu nucă, reţeta de post a bunicii. Aşa le mâncai doar în copilărie

Află câteva secrete pentru o fasole bătută delicioasă

Dacă există un fel de mâncare care ne amintește de tradiție și gustul copilăriei, aceasta este cu siguranță fasolea bătută.

Deși o rețetă detaliată poate să fie utilă, îți propunem să descoperi câteva secrete și sfaturi pentru a crea cea mai bună fasole bătută fără să fii limitat de o rețetă strictă.

Astfel, îți sugerăm să acorzi atenție la calitatea ingredientelor pe care le folosești. Ai grijă să nu sari peste un pas crucial și anume înmuierea ingredientului principal. Lasă boabele de fasole la înmuiat în apă rece cel puțin peste noapte, deoarece acest proces ajută la înmuierea fibrelor și scurtarea timpului de gătire.

De asemenea, o alte greșeală comună, pe care o poți face fără intenție este să fierbi fasolea în apa deja încălzită.

Începe gătirea fasolei în apă rece și adu treptat apa la punctul de fierbere. Nu adăuga sare sau alte ingrediente acide în acest stadiu, deoarece astfel poți întârzia procesul de gătire.

Iată o lista cu ingredientele și cantitățile de care vei avea nevoie:

  • 1 kg fasole albă (bob mic);
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu;
  • 1 țelină mică;
  • 4-5 morcovi;
  • 1 rădăcină pătrunjel;
  • 1 rădăcină păstârnac;
  • 5-6 cepe;
  • pastă ardei;
  • pastă tomate;
  • frunze dafin;
  • ulei de măsline;
  • sare;
  • piper.

Vezi și: Cum prepari cel mai gustos salam de biscuiți. Rețeta de post

Mod de preparare

  1. Spală fasolea și las-o la hidratat peste noapte.
  2. A doua zi, scurge bine boabele.
  3. Într-o oală, pune fasolea cu legumele.
  4. Fierbe legumele până când fasolea devine moale.
  5. Adaugă bicarbonatul de sodiu pentru a ajuta fierberea și a evita balonarea.
  6. Fierbe încă 10 minute, schimbă apa și repetă procesul.
  7. După ce fierbe, decojește boabele.
  8. Pasează cu blenderul boabele.
  9. Adaugă condimentele treptat (sare, piper, ulei de măsline).
  10. Călește ceapa în ulei, adaugă sosul de ardei și tomate, frunzele de dafin, sare și piper și lăsați sosul să scadă.
  11. Amestecați sosul cu fasolea până devine omogen.
Urmăriți Impact.ro și pe