Informație de importanță maximă pentru șoferi: în cât timp se elimină alcoolul din organism

Madlen Moraru 07.07.2020, 12:34
Informație de importanță maximă pentru șoferi: în cât timp se elimină alcoolul din organism

Șoferii care se întreabă în cât timp se elimină alcoolul din organism pot avea surpriza să constate că răspunsul le poate aduce adesea și o sancțiune. Cei care se urcă la volan după ce au consumat astfel e băuturi pot avea parte de o întâlnire cu ofițerii de la Brigada Rutieră. Codul rutier din 2020 arată că asemenea gesturi sunt în continuare aspru pedepsite de către lege.

Informație de importanță maximă pentru șoferi: în cât timp se elimină alcoolul din organism

Dacă vă întrebați în cât timp se elimină alcoolul din organism pentru a putea conduce în siguranță, acest răspuns poate să varieze. Șoferii trebuie să știe că amenzile pentru condusul sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise se pedepsește cu amenzi foarte mari. Aparatul etilotest poate arăta în doar câteva secunde ce cantitate de alcool are persoana testată în organism. În mod suplimentar, polițiștii vă pot solicita și o vizită în unitățile sanitare recomandate pentru recoltarea de probe biologice. Un refuz poate aduce penalități în plus pentru șoferi. Ba chiar deschiderea unui dosar penal sau ani de închisoare.

Informație de importanță maximă pentru șoferi în cât timp se elimină alcoolul din organism
Șoferii trebuie să aibă grijă la cantitatea de alcool consumată, mai ales dacă se urcă la volan

Șoferii trebuie să știe că în codul rutier este prevăzut că dacă se vor urca la volan beți, având o îmbibaţie alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat se pot alege cu o amendă din clasa a V-a de sancțiuni. Ceea se poate traduce prin suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile. La acestea se adaugă și între 21 și 50 de puncte de amendă.

Dacă îmbibația alcoolică din sânge este egală sau mai mare ca 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat, de minim 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.

Dacă vreți să aflați în cât timp se elimină alcoolul din sânge, trebuie luate în calcul aspecte precum odihna sau tipul de băutură consumată. Spre exemplu, în cazul berii, cantitatea de alcool pur este de 5 grame/100 ml. Pe fiecare etichetă de astfel de băuturi există informații legate de procentul de alcool conținut. Un litru de bere este echivalentul a ingerării de 50 de grame de alcool pur. Această valoare se poate înmulți cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul se împarte la numărul de kilograme al persoanei (spre exemplu un bărbat de 70 de kilograme). Va rezulta o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Potrivit Adevărul, un studiu realizat de oamenii de știință a arătat că în cazul unui bărbat de 75 de kilograme, dacă acesta consumă 100 ml de vodcă și 0,3 litri de vin până la ora 12:30 noaptea, la ora 6:00 a doua zi poate conduce în siguranță. Șoferii trebuie să țină însă cont de faptul că după respectiva cantitate de alcool nu mai trebuie să bea deloc.

Urmăriți Impact.ro și pe