Informația momentului despre fondurile de pensii private: ce se întâmplă cu banii românilor, este fără precedent

Gabriel Peneș 25.01.2023, 09:24
Informația momentului despre fondurile de pensii private: ce se întâmplă cu banii românilor, este fără precedent

Informația momentului despre fondurile de pensii private. Românii care vor deveni, în câțiva ani, pensionari, au parte de vești bune în ceea ce privește veniturile pe care le vor putea obține în afara celui cuvenit din sistemul public de pensii. Contribuțiile la Pilonul II de pensii își dovedesc eficiența, activele însumate stabilind un record pentru acest domeniu, în România.

Informația momentului despre fondurile de pensii private

Vești optimiste vin dinspre sectorul pensiilor private obligatorii, așa-numitul Pilon II de pensii, alimentat lună de lună de acel procent de 2% din salariul fiecărui angajat. Viitorii pensionari români beneficiază de un randament financiar crescut prin acest mod de economisire, ce le va asigura un venit suplimentar după ce se vor retrage din activitate.

Asociația pentru Pensiile Administrare Privat din România (APAPR) a anunțat că suma din fondurile de pensii Pilonul II este dublă față de cea care ar fi rezultat doar prin actualizarea inflației. Mai mult decât atât, este de patru ori mai mare decât dacă ar fi fost transformată în euro și economisită.

Reprezentanții fondurilor spun că randamentul Pilonului II a depășit depozitele bancare în lei, dar și cele în euro, motiv pentru care pentru care pensiile private au devenit cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung, chiar dacă au existat numeroase crize economice și fluctuații pe piețele financiare.

Informația momentului despre fondurile de pensii private: ce se întâmplă cu banii românilor, este fără precedent
Sumele adunate în Pilonul II de pensii vor genera venituri suplimentare viitorilor pensionari, după retragerea din activitate

Ce se întâmplă cu banii românilor, este fără precedent

La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde lei, record istoric pentru sistem. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuții brute în valoare de 79 miliarde lei.

Dacă adăugăm și fondurile acumulate pensiile private facultative, Pilonul III, au ajuns la o sumă de 3,6 miliarde de lei, pentru un total de 100,052 miliarde de lei. Este pentru prima oară în istorie când este depășit pragul de 100 de miliarde, din 2008 și până în prezent.

Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16% pe întreaga sa durată de funcționare (20 mai 2008 – 31 decembrie 2022), comparativ cu o rată medie anuală a inflației de 4,19% pe aceeași perioadă, adică o performanță real-pozitivă robustă de trei puncte procentuale, pentru fiecare dintre cei aproape 15 ani de activitate.

În toată această perioadă, fondurile de pensii din Pilonul II au făcut plăți în valoare totală de peste 1,1 miliarde RON către 88.202 de participanți și beneficiari (moștenitori).

De exemplu, un român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent are contribuții de 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Astfel, acel român are acum în cont cu 5.900 de lei, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro.

„În comparație cu o investiție în valută, în euro, practic valoarea investițională este de patru ori mai mare prin investiția într-un fond de pensii private, iar în comparație cu un depozit bancar este de aproximativ de aproximativ o dată și jumătate mai mare”, a spus Radu Crăciun, reprezentant al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....