Legătura din salariul minim pe economie și coșul minim de cumpărături: milioane de români, afectați direct

Gabriel Peneș 07.12.2022, 10:53
Legătura din salariul minim pe economie și coșul minim de cumpărături: milioane de români, afectați direct

Legătura din salariul minim pe economie și coșul minim de cumpărături este de mult timp distrusă în România. Cel puțin aceasta este părerea preşedintelui Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin. De la 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie va fi de 3.000 de lei brut, ceea ce va însemna 1.863 de lei „în mână” și de 4.000 de lei brut, în domeniul construcțiilor, la care se adaugă anumite scutiri de taxe, netul urmând să fie de 2.362 de lei.

Legătura din salariul minim pe economie și coșul minim de cumpărături

De la 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie va fi de 3.000 de lei brut, ceea ce va însemna că un angajat va primi „în mână” suma de 1.863 de lei. O excepție face domeniul construcțiilor, unde salariul minim urcă la 4.000 de lei brut, la care se adaugă anumite scutiri fiscale, ceea ce va însemna un net de 2.362 de lei.

Dar aceste sume sunt mult în urma valorii calculate a coșului minim de consum lunar. Salariul minim era calculat până în 2003 în funcție de acesta, ceea ce nu se mai întâmplă de aproape 20 de ani.

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o singură persoană a fost, pentru luna septembrie 2022, de 3.275 de lei. Firește, vorbim „în mână”, pentru că nu poți cumpăra nimic cu „brutul”.

Potrivit raportului „Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României” realizat de Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România, valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o familie de doi adulţi şi doi copii a fost de 8.659 lei pe lună.

Calcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021, conform Agerpres.

Legătura din salariul minim pe economie și coșul minim de cumpărături milioane de români, afectați direct
Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, acuză guvernanții că nu mai țin cont de valoarea coșului minim de consum lunar în calcularea salariului minim pe economie

Milioane de români, afectați direct

Iar aici intervine marea problemă. Salariul minim nu mai este raportat la coşul minim de consum, aşa cum se întâmpla până în 2003, iar de anul viitor acesta a fost stabilit la 3.000 de lei, valoare la care s-a ajuns fără nicio formulă de calcul, afirmă preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

„Decenţa e la salariul mediu pe economie. Subzistenţa e la salariul minim pe economie! Din păcate, astăzi, salariul minim nu mai este raportat la coşul minim de consum aşa cum se întâmpla până în 2003, în ţara noastră. Aşa ne-am trezit că salariul minim este determinat după bunul plac al politicianului de atunci şi până acum. Niciun partid politic nu a vrut să repare asta. BNS a luptat să schimbe acest lucru! Comisia Europeană a identificat, însă, absenţa unui mecanism transparent pentru a determina valoarea salariului minim.

În ultimii trei ani, am avut trei formule de calcul diferite pentru salariul minim. Iar în 2023 vom avea un salariu minim brut de 3.000 de lei, valoare la care s-a ajuns fără nicio formulă de calcul”, susţine Costin, conform unei postări pe pagina de Facebook a BNS.

Acesta a subliniat, de asemenea, că deocamdată Guvernul României nu a aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă majorarea venitului minim „pentru cei peste 1 milion de lucrători din ţara noastră”. Rămâne de văzut cum vor putea să se descurce milioanele de persoane al căror salariu, chiar și după mărirea anunțată, a rămas deja cu mult în urma valorii coșului minim de consum lunar necesar supraviețuirii în România

 

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....