Vestea zilei pentru viitorii pensionari români: cât au de câștigat, de fapt

Gabriel Peneș 24.01.2023, 10:46
Vestea zilei pentru viitorii pensionari români: cât au de câștigat, de fapt

Vestea zilei pentru viitorii pensionari români. Într-un context fluid, în care, pe fondul scăderii populației active a României, mulți se întreabă cine va mai plăti pensiile celor care vor ieși din câmpul muncii în anii următori, mai există și vești bune. Acestea sunt legate de randamentul financiar foarte bun al pensiei private obligatorii, așa-numitul Pilon II, ce funcționează din 2008.

Vestea zilei pentru viitorii pensionari români

Viitorii pensionari români primesc vești bune și ar putea beneficia de venituri suplimentare consistente în condițiile în care nu se știe ce se va întâmpla cu sistemul public de pensii. Dar veștile mai optimiste vin dinspre sectorul pensiilor private obligatorii, așa-numitul Pilon II de pensii, alimentat lună de lună de acel procent de 2% din salariul fiecărui angajat.

Asociația pentru Pensiile Administrare Privat din România (APAPR) a venit cu informații pozitive pentru milioane de români. APAPR a efectuat o analiză care arată că un român, care a contribuit la Pilonul II de pensii încă de la înființare, a câștigat, în medie, cu 6.000 de lei mai mult față de suma brută cu care a contribuit.

Un lucru este sigur, conform analizei realizate de APAPR, suma din fondurile de pensii Pilonul II este dublă față de cea care ar fi rezultat doar prin actualizarea inflației. Mai mult decât atât, este de patru ori mai mare decât dacă ar fi fost transformată în euro și economisită.

Reprezentanții fondurilor spun că randamentul Pilonului II a depășit depozitele bancare în lei, dar și cele în euro, motiv pentru care pentru care pensiile private au devenit cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung, chiar dacă au existat numeroase crize economice și fluctuații pe piețele financiare.

Vestea zilei pentru viitorii pensionari români: cât au de câștigat, de fapt
Banii din Pilonul II de pensii au produs un beneficiu financiar de patru ori mai mare decât dacă aceeași sumă ar fi fost ținută la bancă, în euro

Cât au de câștigat, de fapt

Pilonul II a generat pe toată durata de funcționare câștiguri investiţionale importante în beneficiul celor aproape 8 milioane de români din sistem.

Spre exemplificare să luăm cazul unui angajat cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent. El are, la ora actuală, contribuții de 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei.

Astfel, acel român are acum în cont cu 5.900 de lei în plus, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro.

„În comparație cu o investiție în valută, în euro, practic valoarea investițională este de patru ori mai mare prin investiția într-un fond de pensii private, iar în comparație cu un depozit bancar este de aproximativ de aproximativ o dată și jumătate mai mare”, a spus Radu Crăciun, reprezentant al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16% pe întreaga sa durată de funcționare (20 mai 2008 – 31 decembrie 2022), comparativ cu o rată medie anuală a inflației de 4,19% pe aceeași perioadă, adică o performanță real-pozitivă robustă de trei puncte procentuale, pentru fiecare dintre cei aproape 15 ani de activitate.

În toată această perioadă, fondurile de pensii din Pilonul II au făcut plăți în valoare totală de peste 1,1 miliarde RON către 88.202 de participanți și beneficiari (moștenitori). La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde RON, record istoric pentru sistem. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuții brute în valoare de 79 miliarde RON.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....