Informația momentului despre aceste pensii din România: CCR a decis schimbarea

Gabriel Peneș 05.04.2023, 09:30
Informația momentului despre aceste pensii din România: CCR a decis schimbarea

Sistemul de pensii din România este unul ce este supus unor schimbări majore în acest an. În plus, îndeplinirea jaloanelor din PNRR ce sunt legate de pensiile din țara noastră sunt condiții pentru primirea fondurilor europene. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut un anunț important în acest sens, după o decizie a Curții Constituționale din România (CCR).

Informația momentului despre aceste pensii din România

Informația momentului despre aceste pensii din România. În cadrul sistemului de pensii din țara noastră, cele private reprezentau un element important în condiționarea acordării unui jalon din PNRR de care depindea acordarea unei tranșe de bani din partea Comisiei Europene.

În același timp, USR și câțiva deputați neafiliați contestaseră la CCR modificările aduse de Executiv prin aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.174/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, dar Curtea a respins obiecțiile de neconstituționalitate ale acestora.

Decizia a fost întâmpinată cu bucurie de ministrul Muncii, Marius Budăi, care a menționat că prin hotărârea CCR a fost îndeplinit jalonul 213 aferent cererii de plată 2 din PNRR.

„În ciuda eforturilor USR de a împiedica îndeplinirea jaloanelor și atragerea fondurilor europene de către România, jalonul 213, aferent cererii de plată 2 pentru PNRR, este la acest moment îndeplinit.

Curtea Constituţională a României a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de USR pe marginea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.174/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private (pilonul II de pensii)”, a scris Marius Budăi, marţi pe Facebook.

Informația momentului despre aceste pensii din România: CCR a decis schimbarea
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că după decizia CCR în privința pensiilor private a fost îndeplinit jalonul 213 din PNRR aferent acordării celei de-a doua tranșe de fonduri europene

CCR a decis schimbarea

CCR (Curtea Constituţională a României) a respins, marți, cu majoritate de voturi, ca fiind neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi de deputaţi neafiliaţi şi a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 174/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, precum şi dispoziţiile art. I pct. 59 (cu referire la introducerea art. 140 ind. 2 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat) şi ale art. II pct. 59 (cu referire la introducerea art. 120 ind. 2 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 174/2022 sunt constituţionale în raport cu criticile formulate, informează Agerpres.

„În esenţă, Curtea a constatat că motivele de neconstituţionalitate referitoare la încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi (5), ale art. 69 alin. (2), ale art. 70 alin. (2), ale art. 75 şi ale art. 76 alin. (3) din Constituţie, din perspectiva nerespectării termenului regulamentar privind imprimarea şi difuzarea către deputaţi a raportului comisiei sesizate în fond, sunt neîntemeiate, întrucât ceea ce se invocă în susţinerea obiecţiei de neconstituţionalitate reprezintă o chestiune care ţine de aplicarea regulamentelor parlamentare în cazul adoptării unei legi aflate în procedura de urgenţă”, au arătat judecătorii constituţionali în motivarea deciziei.

Totodată, CCR a constatat că motivele de neconstituţionalitate extrinsecă privind încălcarea de către Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 174/2022 a dispoziţiilor art. 115 alin. (4) din Legea fundamentală sunt, de asemenea, neîntemeiate, întrucât, pe de o parte, împrejurările reţinute în preambulul actului normativ criticate se încadrează în conceptul constituţional de „situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”, astfel cum acesta a fost definit în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, iar, pe de altă parte, urgenţa a fost motivată corespunzător în preambulul ordonanţei de urgenţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....