Inflația din Marea Britanie a explodat. Este la cel mai ridicat nivel, după martie 1982

Mihnea Tălău 17.08.2022, 11:47
Inflația din Marea Britanie a explodat. Este la cel mai ridicat nivel, după martie 1982

Inflația prețurilor de consum din Marea Britanie a urcat la 10,1% în iulie, cel mai ridicat nivel din februarie 1982, de la o rată anuală de 9,4% în iunie, intensificând presiunea asupra gospodăriilor, potrivit cifrelor oficiale publicate miercuri.

Creșterile au depășit toate previziunile

Creșterea a depășit toate previziunile economiștilor, potrivit cărora inflația ar fi ajuns la 9,8% în iulie, și nu va face nimic pentru a atenua îngrijorările Băncii Angliei cu privire la faptul că presiunile asupra prețurilor s-ar putea înrădăcina se arata într-un sondaj Reuters.

Deși a avertizat că este probabilă o recesiune, Banca Marii Britanii (BoE) a majorat la începutul acestei luni dobânda cheie cu 0,5%, până la 1,75% – prima creștere de jumătate de punct din 1995 încoace. Aceasta a prognozat că inflația va atinge un vârf de 13,3% în octombrie, când prețurile reglementate la energie pentru gospodării urmează să crească.

„Fiecare surpriză în creștere a inflației strânge și mai tare legătura în care se află BoE, cu o presiune tot mai mare asupra inflației combinată cu vânturi frontale tot mai mari de recesiune”, a declarat Luke Bartholomew, economist senior pentru gestionarea activelor.

Parsiva inflatie. Cum ii pot fi puse botnita si lesa 2
Bani

Acesta, la fel ca majoritatea economiștilor dintr-un sondaj realizat de Reuters la începutul acestei săptămâni, se așteaptă ca BoE să majoreze dobânzile cu încă o jumătate de punct, până la 2,25%, la următoarea ședință din septembrie.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale britanice pe doi ani – care sunt sensibile la așteptările privind ratele dobânzilor – au urcat la cel mai ridicat nivel din 21 iunie, când atinseseră un maxim al ultimilor 13 ani.

Inflația, la cel mai ridicat nivel din martie 1981

Cifrele de miercuri de la Oficiul Național de Statistică au arătat că prețurile au crescut cu 0,6% în iulie față de iunie, pe o bază neajustată sezonier. Rata anuală a inflației prețurilor cu amănuntul a atins 12,3%, cel mai ridicat nivel din martie 1981.

Marea Britanie nu este singura care se confruntă cu o creștere galopantă a prețurilor, dar există semne că va continua să se lupte cu creșterea inflației mai mult timp decât alte țări.

Mulți economiști consideră că inflația din SUA a atins un nivel maxim după ce a scăzut la 8,5% în iulie, de la un maxim de patru decenii de 9,1% în iunie.

Ministrul britanic de finanțe, Nadhim Zahawi, a declarat că ținerea sub control a inflației este prioritatea sa principală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...