Incidente neobișnuite pe drumul turiștilor care vin din Grecia. Tamponări intenționate, incendii pe autostradă și urări de bun venit cu sârmă ghimpată

Diana Timișoreanu, Mihai Roșoiu 24.08.2021, 15:09

Grecia este, de multă vreme, destinația perfectă pentru mii de români care vor să petreacă o vacanță frumoasă. Prețurile sunt relativ mici, găsești cazări pentru toate buzunarele, peisajele sunt superbe, iar apa mării caldă și curată.

Incidente neobișnuite pe drumul turiștilor care vin din Grecia

Pandemia a dat însă peste cap planurile multora dintre cei care erau obișnuiți să facă drumul spre Grecia în fiecare an. Iar aglomerația din vămi și modificarările de ultim moment în ceea ce privește traversarea granițelor sunt motive de îngrijorare. La fel și incendiile din Grecia și Macedonia și, totodată, criza migranților acutizată de situația din Afganistan.

Sute de români din vestul țării aleg varianta de călătorie spre și dinspre Grecia prin Macedonia de Nord și Serbia. Dacă grecii și macedonenii se arată extrem de permisivi, provocarea apare la vama cu Serbia. Aici se formează cozi de mașini în care călătorii așteaptă, în cel mai bun caz, mai bine de o oră.

Paradoxal, nu verificarea certificatelor de vaccinare sau a testelor PCR crează probleme. Acestea sunt aproape ignorate. Și totuși, aglomerația e atât de mare, chiar dacă mulți români merg pe varianta Bulgaria, încât polițiștii de fronieră macedoneni se mută în gheretele colegilor sârbi, pentru a face verificările într-un singur loc.

Incidente neobisnuite pe drumul turistilor care vin din Grecia
Incidente neobisnuite pe drumul turistilor care vin din Grecia

Cu toate acestea, se ivesc mari probleme. Dacă în intrarea în Macedonia de Nord sunt două benzi, la sârbi începe debandada. Se formează coloane aleatoriu, șoferii încearcă să intre în zonele unde se face controlul de intrare și au loc incidente. Cei care vin de pe benzi care nu ajung direct în vamă încearcă să intre în coloană, iar pentru că cei aflați acolo, exasperați de aștepatre, nu îi lasă, forțează intrare și îi tamponează pe cei care nu vroiau să le facă loc.

Alți șoferi se pun, pur și simplu, în fața mașinilor care vin pe banda destinată TIR-urilor, în încercarea de a nu lăsa alte autoturisme să patrundă în coloană.

Fiind zonă de frontieră, teoretic fotografiile sunt interzise, așa încât imaginile surprinse sunt exclusive.
Între timp, un panou optimist cu inscripția “Republic of Serbia, Welcome” este amplasat între garduri de sârmă ghimpată, destinate opirii migranților care încearcă să treacă frontiera. Așa că, pentru mulți turiști, așteptarea și certurile din vamă sunt o miză oarecum mică.

Și chiar dacă în Grecia și Macedonia de Nord incendiile de vegetație crează dezastre, sârbii nu par a fi speriați. Dau foc miriștilor, iar fumul se vede de la mare distanță. La granița dintre Macedonia de Nord și Serbia un deal întreg este pârjolit. Cu toate acestea, imediat după vama, în Serbia, un alt incedinu provocat intenționat acoperă cu fum autostrada.

Urmăriți Impact.ro și pe