Incendiu de pădure în munții Căpățânii, lângă Băile Olăneşti. Pompierii încearcă să stingă flăcările de ore întregi

Ioana Bucur, Mihai Roșoiu 24.08.2021, 10:57
Incendiu de pădure în munții Căpățânii, lângă Băile Olăneşti. Pompierii încearcă să stingă flăcările de ore întregi

De aproape 12 ore, pompierii se luptă cu un incendiu de pădure în munții Căpățânii, lângă Băile Olănești. Flăcările, observate întâia oară de un cioban, au cuprins mai bine de patru hectare.

Misiune aproape imposibilă pentru pompierii trimiși să stingă un incendiu de pădure în munții Căpățânii, la peste 2.000 de metri altitudine

Echipele de intervenție se luptă de aproape 12 ore cu flăcările. Primul care a dat alarma, luni noapte, a fost un cioban. Speriat, omul a sunat la Primăria din localitatea Olănești.

Primii care au ajuns la fața locului și au încercat să stingă incendiul ce cuprinsese o pădure de rășinoase de pe vârful Folea, în apropiere de Băile Olănești, au fost voluntari de la „Obștea privată”. În cele din urmă, și-au dat seama că sunt depășiți de situație și au cerut ajutorul pompierilor de la ISU Vâlcea.

În scurt timp, la fața locului au fost trimise trei autospeciale cu apă, însă misiunea este dificilă, din pricina altitudinii și reliefului.

Pompierii s-au luptat cu flăcările până târziu în noapte. Marți dimineață, după reluarea acțiunii de stingere, Dan Păscaru, inspector șef ISU Vâlcea, a oferit noi detalii:

„Începând de aseară, a fost anunțat un posibil incendiu în munții Căpățânii, pe vârful Folea. Este afectată o suprafață de aproximativ 4-5 hectare.

S-a intervenit până aseară, în jurul orei 23.00, după care am rămas în monitorizare în zona respectivă. S-a mai intervenit punctual acolo unde a fost cazul, iar azi de dimineață au fost reluate operațiunile de stingere”, a declarat Dan Păscaru, inspector şef ISU Vâlcea, la Antena 3.

Incendiu de pădure în munții Căpățânii
Incendiu de pădure în munții Căpățânii

Misiunea pompierilor este dificilă: „Din calculele și experiența noastră, mai durează câteva zile. Încercăm să găsim acum o nouă variantă”

Potrivit acestuia, marți dimineață, incediul era localizat, iar echipele de intervenție lucrau pentru stingerea completă a flăcărilor. Misiunea pompierilor este dificilă, a explicat Păscaru, din pricina reliefului și vegetației din zona afectată.

„La ora actuală, incendiul este localizat, se lucrează pentru stingere. Este destul de greu, pentru că sunt doborături care au diametrul și de aproximativ 0,8 metri, care ard, precum și turbă, care și aceasta arde.

Din calculele și experiența noastră, mai durează câteva zile. Încercăm să găsim acum o nouă variantă”, a adăugat Dan Păscaru.

Primarul din Olănești spune că deocamdată nu se cunosc cauzele acestui incendiu. Zona afectată ar fi o pepinieră de brad şi pădure tânără, la graniţa dintre localităţile Malaia şi Băile Olăneşti.