De la cine vrea să ia PNL bani pentru dublarea alocațiilor. Ceartă mare în Parlament

Luiza Moldovan 03.06.2020, 16:37

Ordonanța de Urgență care amâna dublarea alocațiilor pentru copii a fost respinsă în Parlament cu 209 voturi pentru, 3 împotrivă și 89 de abțineri. Ca să intre în vigoare, legea care respinge această Ordonanță va trebui să fie promulgată de președintele țării, care are la dispoziție 20 de zile s-o facă. Dar președintele are și opțiunea de a o retrimite în Parlament.

PSD și PNL – ceartă în Parlament ca la ușa cortului

Discuțiile aprinse în Plenul Parlamentului pe tema dublării alocațiilor pentru copii. În timp ce PSD, prin vocea Liei Olguța Vasilescu, a susținut că sunt bani la buget pentru dublarea alocațiilor, PNL, prin Florin Roman, a cerut PSD să susțină eliminarea pensiilor speciale, care ar fi o injecție considerabilă de bani la bugetul de stat.

Dublarea alocațiilor fusese amânată, la începutul acestui an, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată în Parlament. Atunci, Guvernul a susținut că nu sunt bani prevăzuți pentru acest efort financiar  și că va trebui să mai aștepte până în vară, la rectificarea bugetară. Camera Deputaților votase, în decembrie anul trecut, legea care prevede dublarea alocației pentru copiii între 2 și 18 ani, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 – pentru copiii cu handicap.

„Anul trecut, când eram la guvernare, la legea bugetului a trecut un amendament al PNL pentru dublarea alocațiilor. Deși era prost făcut, am considerat că e oportun ca în Parlament să lăsăm alocațiile copiilor crescute și am căutat soluții. Nu ne-am plâns că n-avem bani, am găsit imediat bani. Anul acesta e aceeași situație. De data asta vine opoziția PSD, cu o lege care prevede dublarea alocațiilor. Nu facem ca dumneavoastră să venim cu un amendament fără sursă de finanțare ci o să vă dăm și o sursă de finanțare.  Este nevoie de o sumă de 3,2 miliarde de lei, bani pe care îi puteți lua de la bunuri și servicii. Reamintesc că în 2019 când aveam 28 de ministere erau 44 de miliarde, anul acesta având 14 ministere sunt cu 7 miliarde mai mult. Recomandarea noastră este să luați 3 miliarde pentru alocații, 4 miliarde să îi redirecționați către pensii. Noi venim și cu soluții, în ciuda faptului că domnul Cîțu ne-a catalogat ca teroriști economici. Nu mai aveți motive să nu creșteți alocațiile.”, a declarat Olguța Vasilescu în Parlament.

De la cine vrea să ia PNL bani pentru dublarea alocațiilor. Ceartă mare în Parlament Foto: Inquam Photos / George Calin
De la cine vrea să ia PNL bani pentru dublarea alocațiilor. Ceartă mare în Parlament Foto: Inquam Photos / George Calin

Budăi: “PSD le transmite copiilor că le dublează alocațiile, PNL le transmite salutări”

În replică, deputatul PNL Florin Roman le-a cerut celor de la PSD să susțină eliminarea pensiilor speciale.

„PNL va majora alocațiile așa cum am făcut-o și prin proiectul de lege al doamnei Pocora, cum am reușit și prin amendamentul domnului Sighiartău. Eu nu am uitat cum domnul Dragnea gesticula de la acest microfon și spunea că nu sunt bani. Acum, dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor înseamnă un efort bugetar de aproape 44 de miliarde de lei. Practic suma este cea pe care o alocă guvernul pentru investițiile din România. O să vedem la 6 luni care sunt efectele pandemiei asupra economiei, asupra celui de al doilea trimestru. Ne-am uitat și la soluțiile dumneavoastră însă noi vă propunem să vă țineți de cuvânt. Nu mai blocați pensiile speciale și sigur că putem crește și alocațiile și pensiile conform legii dacă și dumneavoastră veți fi de acrod cu eliminarea pensiilor speciale. PNL va majora și alocațiile și pensiile”, a declarat Florin Roman.

După vot, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a spus că, de ziua copiilor, “PSD le transmite că le dublează alocațiile, în timp ce Guvernul Orban le transmite salutări

Miercuri, pe Facebook, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a acuzat PSD de terorism economic și a spus că PSD a ieșit la vânătoare de voturi chiar cu prețul faimentării economiei. Cîțu spune că inițiativele pesediștilor nu au susținere financiară.