Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 încep oficial, vineri, cu ceremonia de deschidere de pe Stadionul Național din Beijing, la ora locală 20:00 (14:00 la Bucureşti). Jocurile se vor desfășura în perioada 4 februarie – 20 februarie, iar capitala Chinei devine primul oraș care găzduiește atât JO de vară, cât și pe cele de iarnă. Aproximativ 3.000 de sportivi vor concura la 15 discipline, cu 109 probe.
Vineri este oficial prima zi a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022, iar sportivii au început să vină din întreaga lume. Aceasta este a doua Olimpiadă găzduită în timpul pandemiei, însă, spre deosebire de Tokyo, sportivii sunt acum protejați de o bulă strict controlată. Tensiunile politice au dominat pregătirea Jocurilor, mai multe țări, inclusiv SUA, impunând boicoturi diplomatice în semn de protest față de presupusele încălcări ale drepturilor omului din China.
Cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă debutează, astăzi, la Beijing, sub spectrul pandemiei de coronavirus, dar şi al boicotului diplomatic iniţiat de ţările occidentale. Dincolo de disensiuni, capitala chineză devine primul oraş care găzduieşte atât JO de vară (2008), cât şi pe cele de iarnă.
Ceremonia grandioasă de deschidere este programată la ora locală 20:00 (14:00 în România), pe Stadionul Olimpic „Cuib de Pasăre”, care a găzduit şi festivitatea de deschidere şi închidere în 2008.
91 de delegaţii sportive vor participa la Jocurile de iarnă 2022, de la Beijing. Aproximativ 3000 de sportivi se vor întrece în 109 probe (şapte în plus faţă de 2018) și se vor acorda medalii la 15 discipline: patinaj artistic, patinaj viteză, patinaj viteză pe pistă scurtă – short-track, schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinată nordică, sărituri cu schiurile, snowboard, bob, skeleton, biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Medaliile de la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 sunt inspirate din vechile pandantive chinezeşti de jad și sunt din aur, argint şi bronz. Acestea se numesc „Tong Xin” (trd. rom. – „Împreună suntem unul”) și sunt alcătuite din cele cinci inele olimpice gravate în centru pe partea din faţă. Ele prezintă Beijingul ca primul oraș care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară, cât şi pe cele de iarnă, potrivit Olympics.com.
Mascota JO de iarnă din China este Bing Dwen Dwen, aleasă dintre miile de modele chinezeşti din 35 de ţări ale lumii. „Bing” înseamnă „gheaţă” în limba chineză şi sugerează puritate sau putere, în timp ce „Dwen Dwen” simbolizează copii robuşti, plini de viaţă. Iar emblema (logo) evenimentului – un schior stilizat – aminteşte de ideograma care înseamnă „iarnă”.
În ceea ce privește sloganul oficial al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care se traduce „Împreună pentru un viitor comun”, acesta a fost ales din 79 de propuneri.
„Pentru un viitor comun întruchipează viziunea unei vieţi mai bune şi transmite speranţă şi încredere. Este interpretarea chineză a noului moto olimpic „Mai rapid, mai înalt, mai puternic – Împreună” (Citius, Altius, Fortius – Communis)”, susţin organizatorii evenimentului multi-sportiv internațional major.
Țara noastră va participa la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing cu 22 de sportivi, la probe precum sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză. Sportivii care vor purta drapelul tricolor la ceremonia de deschidere a JO sunt Raluca Strămăturaru (sanie) şi Paul Pepene (schi fond).
sanie (4 sportivi): Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan și Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă);
bob (6 sportivi): Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin) – antrenor Paul Neagu; Mihai Tentea (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin) și Cristian Radu (bob 4 persoane);
skeleton (1 concurent): Sebastian Enache (masculin);
schi alpin (2 concurenți): Maria Constantin (slalom, slalom uriaş – feminin) și Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş – masculin);
sărituri cu schiurile (3 sportivi): Daniela Haralambie (trambulină normală – feminin), Andrei Feldorean (trambulină normală, trambulină mare – masculin) și Daniel Cacina (trambulină normală, trambulină mare – masculin);
schi fond (3 concurenți): Timea Lorincz (schiatlon, sprint liber – feminin), Paul Pepene și Raul Popa (schiatlon, sprint liber, sprint echipe – masculin);
biatlon (2 sportivi): Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire – feminin) și George Colţea (sprint, individual, urmărire – masculin);
patinaj viteză (1 concurentă): Mihaela Hogaş (feminin).