Incendiu violent în Prahova. Decizia luată în privința victimelor

Ana Anitoiu 01.03.2021, 23:57
Incendiu violent în Prahova. Decizia luată în privința victimelor

Un incendiu violent a avut loc, luni seară, la o fabrică de produse din ţiţei din județul Prahova. Două persoane au suferit arsuri pe o suprafață mare a corpului. Autoritățile au anunțat ce decizie au luat în privința victimelor.

Incendiul din Prahova a cuprins o suprafaţă de aproximativ 700 de metri pătrați

Potrivit autorităților, incendiul a izbucnit în satul Inotești, comuna prahoveană Colceag. Flăcările au cuprins o întreagă hală de prelucrare a produselor petroliere, pe o suprafaţă de aproximativ 700 de metri pătrați, precum și trei autoturisme şi un autotren, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

Pompierii au intervenit la fața locului cu şase autospeciale de stingere, două ambulanţe SMURD, dintre care una de terapie intensivă mobilă, precum şi o autoplatformă, o autoscară şi o descarcerare grea. În apropierea halei erau depozitate trei tancuri cu 20 de tone de combustibil. Echipajele de intervenție au acționat pentru răcirea lor și au lichidat incendiul la ora 21:23. Două persoane au suferit arsuri de gradul 3 și 4.

Incendiu violent in Prahova. Decizia luata in privinta victimelor
Pompieri

Victimele au suferit arsuri grave

În urma izbucnirii incendiului, un bărbat în vârstă de 59 de ani a suferit arsuri pe aproximativ 60% din suprafața corpului, iar un alt bărbat, în vârstă de 53 de ani, a fost ars pe 60-70% din corp. Cei doi au fost duși la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Ploiești, după cum a informat Ministerul Sănătății luni seară.

“Din primele informații, este vorba despre doi bărbați, de 59 de ani și, respectiv, 53 de ani. Pacientul de 59 de ani prezintă arsuri pe aproximativ 60% din suprafața corporală. Pacientul de 53 de ani are arsuri pe 60-70% suprafață corporală. La prima evaluare ambii au căile aeriene superioare afectate”, a arătat comunicatul transmis de minister.

Ce decizie a fost luată în privința victimelor

De asemenea, Ministerul Sănătății a anunțat că cei doi pacienți care au fost internați cu arsuri în urma incendiului din Prahova îndeplinesc criteriile de admitere într-un centru de mari arși, iar o astfel de unitate sanitară nu există în România.

“La UPU Ploiești se face acum evaluarea, se oferă asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat. În paralel se urmează procedura legală, conform Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 2.063 din 2 decembrie 2020 pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave. (…) După ce se primesc concluziile comisiei de specialitate întrunită la nivelul spitalului se va decide eventualul transfer. Medicii de la UPU Ploiești lucrează în prezent la stabilizarea pacienților”, mai arată comunicatul.

Mecanismul de transfer al marilor arși, aprobat după mari ezitări

Mecanismul de transfer al marilor arși la spitale din străinătate, ce a fost elaborat de medici și supraviețuitori ai incendiului din clubul Colectiv, a primit aprobare de la Ministerul Sănătății în luna decembrie, după mari ezitări. L-a acesta s-a început lucrul în urmă cu peste doi ani, iar proiectul de act normativ era aproape finalizat la momentul plecării Sorinei Pintea din funcția de ministru al Sănătății.

În fiecare an, România înregistrează între 600 și 800 de cazuri de mari arși, adică cele mai multe cazuri din Europa. Cu toate acestea, nu are niciun centru performant specializat în tratarea acestor pacienți. Mai mult, actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus recent că în țară numărul de paturi pentru persoane cu arsuri grave este mai mic decât cel din 2015, când a avut loc tragedia din clubul Colectiv.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI