ISU Iași, simulări cu utilizarea corectă a saltelei pneumatice și a autoscărilor. Decizia a venit după incidentul de la Constanța, unde o femeie s-a aruncat de la balcon în timpul unui incendiu VIDEO

Elena Avramescu 01.03.2021, 18:03
ISU Iași, simulări cu utilizarea corectă a saltelei pneumatice și a autoscărilor. Decizia a venit după incidentul de la Constanța, unde o femeie s-a aruncat de la balcon în timpul unui incendiu VIDEO

ISU Iași, simulări cu utilizarea corectă a saltelei pneumatice. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a făcut astăzi o simulare cu materialele pe care le are în dotare.

ISU Iași, simulări cu utilizarea corectă a saltelei pneumatice

Perna pneumatică gonflabilă este folosită pentru salvarea persoanelor care amenință că se aruncă de la anumite înalțimi, iar aceasta a fost folosită în acest scop în 2017, la Pasșcani. Autoscara are dublă întrebuințare, deservește salvării de la înalțime, precum și la stingerea incendiilor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași are în dotare o pernă pneumatică gonflabilă și patru autoscări. Două autoscări sunt în municipiul Iași, una la Târgu Frumos și alta la Pașcani. Perna pneumatică gonflabilă are 30 de metri pătrați și se poate umfla în 5 minute. Aceasta este folosită în cazul sinucigașilor care vor să se arunce de la înălțime sau în cazul victimelor surprinse de incendii în apartamente sau birouri de la etajele superioare ale imobilelor și care trebuie să sară pentru a se salva.

Este în dotarea inspectoratului încă din anul 2015. Este un model better PS60, ceea ce se traduce prin posibiliatatea folosirii acestei perne pentru salvări de la înalțimi de aproximativ 60 de metri. Noi ca și procedură de utilizare o folosim pentru persoane care amenință că sare de la înălțimi, în scop suicidal, a spus col. Ionuț Grădinaru, șeful ISU Iași.

Autoscările, achiziționate prin intermediul Consiliului Județean

Cu toate acestea, salteaua nu poate fi folosita în cazul unui incendiu pe partea în care se manifesta focul, ci pe partea opusă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

La incendii este luată în functie de natura acestuia. Dacă se justifică deplasarea acesteia, o putem lua, completeaza șeful ISU Iași.

Cele patru autoscari au fost achiziționate prin intermediul Consiliului Județean și date în folosință Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Acestea se pot ridica până la o înălțime de 15-17 metri. În caz de vânt puternic, de la 17 metri aceastea încep să se lase.

Această autoscara ne permite să desfășurăm operațiuni de salvare de la o înălțime de maxim 45 de metri. De asemenea, este dotată cu un tun de refulare apă, astfel încât se poate folosi și la stingerea incendiilor produse la înălțime, spune col. Ionuț Grădinaru, șeful ISU Iași.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...