Incendiu puternic la o școală din Hațeg. 400 de elevi, evacuați de urgență

Elena Avramescu 23.09.2022, 12:37
Incendiu puternic la o școală din Hațeg. 400 de elevi, evacuați de urgență

Tragedie evitată pe ultima sută de metri în Hunedoara. În jur de 400 de elevi şi 25 de cadre didactice au fost nevoiți să se autoevacueze de urgență din incinta Şcolii generale nr. 2 din oraşul Haţeg, la scurt timp după ce la chioşcul din curtea unităţii a izbucnit un incendiu care nu a putut să fie lichidat cu stingătoarele cu praf folosite de profesorii din unitatea de învățământ.

Clipe de panică la o școală din Hațeg

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara a precizat că pentru stingerea incendiului a fost nevoie de intervenția a cinci autospeciale de la mai multe unităţi ale pompierilor militari, precum şi un echipaj SMURD.

„Cadrele didactice au încercat stingerea incendiului cu ajutorul câtorva stingătoare cu pulbere, însă focul se manifesta cu violenţă şi a fost imposibilă lichidarea acestuia în fază incipientă.

Sosite de urgenţă la faţa locului, forţele ISU Hunedoara au intervenit cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă, două autospeciale de lucru cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de pompieri Hunedoara, punctele de lucru Toteşti şi Bretea, precum şi un echipaj SMURD, alături de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Haţeg.

Intervenţia promptă a pompierilor militari şi a SVSU, coroborată cu evacuarea elevilor, foarte bine organizată şi coordonată de către profesori, a făcut ca în urma evenimentului să nu fie înregistrate victime”, a notat sursa citată.

Încă nu se știe clar care a fost motivul pentru care a izbucnit incendiul, însă potrivit primelor informații, ar fi vorba despre un scurtcircuit.

Salvatorii au ținut să laude organizarea de excepție a reprezentanților școlii și a cadrelor diactice, care au evitat astfel producerea unei tragedii de proporții.

„Intervenţia promptă a pompierilor militari şi a SVSU, coroborată cu evacuarea elevilor, foarte bine organizată şi coordonată de către profesori, a făcut ca în urma evenimentului să nu fie înregistrate victime”, a arătat ISU Hunedoara.

Incendiu puternic la o scoala din Hateg
Incendiu la o scoala din Hateg

4.000 de școli din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu

În urmă cu mai puțin de o lună de zile, ministrul Lucian Bode a spus că în jur de 4.000 de școli din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.

„Au fost evaluate 17.872 unități de învățământ. Ne confruntăm cu o problematică sensibilă reprezentată de securitatea la incendiu a clădirilor în care funcționează unitățile școlare. În acest sens, după analizarea datelor raportate, dintr-un total de 25.606 de clădiri, 17.117 construcții nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Pentru 4.706 construcții au fost emise autorizațiile de securitate, iar 3.783 de clădiri funcționează în prezent fără acest act administrativ, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare”, a transmis ministurl Bode.

Se pare că dintre cele 17.872 de unităţi de învăţământ preuniversitar evaluate la nivel naţional 57% nu sunt asigurate cu pază, iar 43% unităţi de învăţământ beneficiază de o formă de pază asigurată cu resursă proprie, cu societăţi specializate de pază sau în format mixt.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...