Incendiu mistuitor în Delta Dunării. De la ce a pornit focul? Pompierii au rămas în stare de șoc

Ana Anitoiu 15.10.2020, 15:40
Incendiu mistuitor în Delta Dunării. De la ce a pornit focul? Pompierii au rămas în stare de șoc

Un incendiu mistuitor a izbucnit, miercuri, în Delta Dunării. Pompierii au rămas în stare de șoc. Misiunea lor a fost una dificilă.

Ce a făcut misiunea pompierilor mai dificilă, la incendiul din Delta Dunării

Incendiul a izbucnit în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, între localităţile Vadu şi Săcele, în apropiere de plaja Vadu. A ars o suprafață de aproximativ 400 de hectare de vegetaţie uscată.

Pescarii din zona Vadu au fost cei care au dat alarma de incendiu, al cărui prim focar a fost observat miercuri, dar flăcările s-au extins, în timpul nopții.

În total, 18 pompieri au intervenit pentru a stinge incendiul, cu două autospeciale cu apă. Misiunea pompierilor a fost îngreunată de vântul ce a făcut ca focul să se extindă pe o suprafaţă foarte mare. În plus, accesul la zona incendiată a fost foarte greu, printr-o mlaștină.

Incendiu mistuitor în Delta Dunării. De la ce a pornit focul? Pompierii au rămas în stare de șoc
Incendiu mistuitor în Delta Dunării. De la ce a pornit focul? Pompierii au rămas în stare de șoc

Totuși, flăcările nu au ajuns în zonele în care se aflau locuinţe sau cherhanale, cum s-a întâmplat în ani anteriori. Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.

Primăria comunei Vadu a trimis trei tractoare pentru a ara în jurul incendiului, astfel încât să fie împiedicată extinderea flăcărilor.

Care ar fi cauza izbucnirii incendiului din Delta Dunării

În cursul zilei de astăzi, pompierii vor încerca să stabilească şi cauzele incendiului ce a izbucnit în Delta Dunării.

Autoritățile iau în considerare mai multe variante pentru producerea incendiului. Flăcările ar fi putut izbucni de la o ţigară aprinsă ce a fost aruncată de cineva la întâmplare. Însă, este posibil și ca incendiul din Delta Dunării să fi fost provocat de cineva în mod intenționat.

Aceasta nu este prima dată când în Delta Dunării izbucnește un astfel de incendiu. În urmă cu șase ani, au ars 50 de hectare de teren de la Vadu, după ce o persoană necunoscută a aruncat o tigară aprinsă.

De asemenea, în anul 2015, un alt incendiu a izbucnit în zona Vadu. Atunci, din cauza fumului foarte gros ce a fost degajat, mai mulţi turişti au fost evacuaţi de pe plajă. În plus, o cherhana a fost distrusă cu totul.

Totodată, în vara anului 2016, un local cu specific pescăresc a fost mistuită de flăcări în totalitate, în acceaşi zonă.

”Incendiul pentru care am fost solicitaţi ieri în jurul prânzului a fost lichidat după aproximativ 18 ore. Am intervenit cu două autospeciale din cadrul a două subunităţi, detaşamentul Palas şi Staţia Midia, 18 oameni din care 4 veniţi din timpul liber de acasă.”, a declarat Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...