Incendiu de proporții în Delta Dunării. Hectare întregi de vegetație uscată și stuf au ars ca o torţă

Cătălina Burghelea 18.02.2022, 09:40
Incendiu de proporții în Delta Dunării. Hectare întregi de vegetație uscată și stuf au ars ca o torţă

În jur de 10 hectare de stuf şi vegetaţie uscată au fost incendiate, joi seara, pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării, între satele Băltenii de Sus şi Mahmudia, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta. Flăcările au mistuit hectare întregi de vegetație uscată, stuf şi papură din Delta Dunării.

Dezastru ecologic în Delta Dunării. 10 hectare de stuf şi vegetaţie uscată au ars în incendiu

Cinci lucrători ai ISU Delta, voluntarii ai serviciului de profil din Mahmudia şi lucrători ai Ocolului Silvic Rusca au acționat pentru stingerea incendiului şi protejarea lizierei şi a materialului lemnos din zonă.

„În urma incendiului au ars aproximativ 10 hectare de vegetaţie uscată şi stuf, pompierii reuşind împreună cu SVSU Mahmudia şi angajaţii Ocolului Silvic Rusca să protejeze şi să salveze materia lemnoasă a lizierei”, a anunțat ISU Delta.

Anunț major pentru locuitorii din Deltă

Potrivit ARBDD (Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării), amenda pentru incendierea vegetaţiei în Delta Dunării este de până la 6.000 de lei (persoane fizice) şi de cel puţin 25.000 de lei pentru cele juridice.

„În scopul prevenirii incendierii vegetaţiei, informăm proprietarii şi deţinătorii de terenuri că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, este strict interzisă. Conform OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, completată şi modificată, nerespectarea acestor prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoane juridice”, au punctat reprezentanții ARBDD într-o postare mai veche.

Alertă în județul Buzău, unde au izbucnit mai multe incendii de vegetație uscată

A fost incendiu și în județul Buzău. Mai bine de 500 de hectare de vegetație uscată au ars pe raza comunelor Beceni și Scorțoasa. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, s-a format o linie de foc ce s-a întins pe 2,5 kilometri.

Zeci de pompieri și voluntari s-au luptat cu flăcările uriașe câteva ore bune. Focul a ajuns la 300 de metri de casele din localitatea Căpățâneşti, însă, intervenția salvatorilor a oprit extinderea incendiului. Autoritățile locale au precizat că este al doilea incendiu de vegetație care izbucnește pe raza comunelor Beceni și Scorțoasa. Acum cinci zile, alte 400 de hectare de vegetație au ars în această zonă din județul Buzău.

„Este din ce în ce mai grav, numai astăzi am avut pe raza comunei Beceni trei incendii, se pare că acesta este cel mai grav, peste 500 de ha împreună cu comuna Scorțoasa ard în continuu”, a declarat Adrian Burlacu, primarul comunei Beceni, pentru Știrile Pro TV.

Pompierii au avut o misiune dificilă

Din cauza vântului care bătea cu putere şi a terenului accidentat, misiunea pompierilor a fost extrem de dificilă.

„La debutul intervenției, vântul bătea foarte tare, a îngreunat foarte tare intervenția, având în vedere și configurația terenului și acest mărăciniș, lăstăriș care, de asemenea, întreţine arderea”, a explicat Mihai Pascu, reprezentant ISU Buzău.

„Este evident că sunt incendieri voluntare făcute de niște inconștienți care nu își dau seama că pun în pericol un întreg județ. În acest momen,t mai avem incendii la Bentu, la Parcov, la Zoreşti, iar la ISU s-au adus pompieri de acasă”, a anunțat Daniel Țiclea, prefectul județului Buzău.

Sancțiuni mari pentru arderea resturilor vegetale

Incendierea voluntară a terenurilor pentru curățarea resturilor vegetale este o practică des întâlnită în rândul agricultorilor și al fermierilor. Românii vinovați pot fi sancționați cu amenzi de la 3.000 până la 6.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...