Încă 10 supermarketuri din București amendate pentru nereguli. ANPC a găsit produse expirate și mucegai. „Nesimțire la borcan, indolență la pachet și nepăsare feliată”

Ana Anitoiu 17.02.2022, 14:53

Încă 10 supermarketuri din București au fost amendate pentru nereguli. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a găsit, printre altele, produse expirate, alimente cu mucegai, spații de depozitare și vitrine neigienizate, precum și ambalaje deteriorate și gândaci.

Ce amendă a primit lanțul de supermarketuri de la ANPC

Mai exact, ANPC a anunțat că miercuri au fost controlate zece magazine Profi aflate în sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 din Capitală. Au fost găsite nereguli în urma cărora echipele Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București-Ilfov au dat amenzi contravenționale în valoare de 227.000 de lei.

De asemenea, comisarii au oprit definitiv de la vânzare și au retras din circuitul de consum produse cu deficiențe; au oprit temporar prestarea de servicii pentru nouă supermarketuri, până la remedierea neregulilor constatate; și au propus închiderea temporară a unității, pe o durată de cel mult șase luni, pentru trei magazine.

Inca 10 supermarketuri din Bucuresti amendate pentru nereguli. ANPC a gasit produse expirate si mucegai
Inca 10 supermarketuri din Bucuresti, sanctionate. Foto: ANPC

„Văd că apar produse noi pe rafturile magazinelor pe care le controlăm. Găsim nesimțire la borcan, indolență la pachet și nepăsare feliată. Pentru a fi sigur că acest tip de produse dispar de pe piață, suntem zilnic în magazinele din care consumatorii aleg să meargă la cumpărături. Nu ne dorim să mai aibă neșansa de a cumpăra lucruri cum sunt cele descrise mai sus.

De aceea aplicăm sancțiuni, luăm măsuri ferme și suntem convinși că facem ceea ce trebuie. Transmit din nou consumatorilor să aibă convingerea că noi, chiar dacă avem un efectiv redus de comisari, ne facem treaba așa cum trebuie”, a transmis președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Ce nereguli a găsit ANPC în supermarketuri

Printre principalele nereguli pe care le-a găsit ANPC în cele zece supermarketuri Profi se numără: vânzarea unor fructe și legume cu modificări organoleptice, deshidratate, cu urme de mucegai și lovituri mecanice și a unor produse expirate, precum și a unor produse care nu aveau elemente de identificare și caracterizare și o dată limită de consum.

Lista neregulilor găsite de ANPC continuă cu: lipsa igienizării corespunzătoare a unor spații de depozitare și a unor agregate frigorifice ce de altfel erau depreciate. În unele vitrine frigorifice s-au găsit fire de păr, insecte moarte, mucegai, zone extinse de rugină, resturi alimentare și de ambalaje, mucuri de țigară, vopsea exfoliată și scurgeri de lichide, precum și o grilă a ventilatorului plină de plastic topit.

„Identificarea unei temperaturi neconforme pentru produsele expuse spre vânzare în masa caldă și masa rece, fiind constatate temperaturi mai mici de + 60 grade C, la masa caldă și +10,8 grade C, la cea rece, într-una dintre locații nefuncționând masa caldă, deși produsele se aflau la vânzare.

Utilizarea unor rafturi, în zona de patiserie, neigienizate, pline de praf, resturi alimentare și insecte moarte. Utilizarea unor mese calde în a căror cuvă se aflau depuneri de calcar, resturi alimente și gândaci. Prezența de insecte (gândaci vii) într-o unitate”, a mai enumerat ANPC neregulile găsite.

În supermarketurile analizate, ANPC a mai constatat că: nu se respectau temperaturile potrivite pentru depozitare, erau puse la vânzare produse cu ambalaje deteriorate ce nu mai corespundeau caracteristicilor declarate de producător și a unor produse congelate cu acumulări de gheață în ambalaj și arsuri de congelare, precum și faptul că nu a fost prezentată autorizația de funcționare emisă de către primăria de sector.

Acest anunț al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor vine la o zi după un anunț similar referitor la alte supermarketuri din lanțul Profi din Capitală. Recent, ANPC a dat sancțiuni și la unele dintre magazinele Lidl și Mega Image.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...