În pragul rupturii. Rusia face primii pași pentru a se retrage din OMC și OMS

Mihnea Tălău 18.05.2022, 18:15
În pragul rupturii. Rusia face primii pași pentru a se retrage din OMC și OMS

Guvernul rus începe procesul de retragere unilaterală dintr-o serie de organisme internaționale, inclusiv din Organizația Mondială a Comerțului și Organizația Mondială a Sănătății, a declarat marți vicepreședintele Dumei ruse, Piotr Tolstoi.

„Următorul pas este retragerea din OMC și OMS, care au neglijat toate obligațiile față de țara noastră”

„Avem de lucru pentru a ne revizui obligațiile internaționale, tratate care astăzi nu aduc niciun beneficiu, ci în schimb dăunează direct țării noastre. Ministerul de Externe a trimis Dumei de Stat o listă cu astfel de acorduri. Împreună cu Consiliul Federației, intenționăm să le analizăm și să propunem retragerea lor”, a declarat Tolstoi, potrivit Politico.

Tolstoi a indicat organizațiile internaționale de comerț și sănătate, afirmând că „următorul pas este retragerea din OMC și OMS, care au neglijat toate obligațiile față de țara noastră”.

Țările europene membre ale OMS au votat la 10 mai în favoarea unei rezoluții care obligă OMS să decidă cu privire la posibila relocalizare a biroului său european pentru boli netransmisibile în afara Moscovei, precum și cu privire la suspendarea temporară a reuniunilor regionale din Rusia. Rezoluția a fost criticată de ministrul adjunct al sănătății din Rusia, Andrey Plutnitsky, care a descris-o ca fiind o „încălcare grosolană a constituției OMS”.

Boala care va afecta un sfert din populația lumii până în 2050. Avertismentul clar al OMS

Duma de stat a propus retragerea din OMC

Iar în martie, un partid minoritar pro-Kremlin din Duma a elaborat un proiect de lege care propunea retragerea din OMC după ce un grup de țări occidentale a ales să suspende preferințele comerciale ale Moscovei după invazia acesteia în Ucraina.

Ideea retragerii pare a fi o întoarcere în sens invers din partea guvernului. Chiar luna trecută, Moscova încă mai dădea de înțeles că ar prefera să rămână în cadrul organismului comercial.

„Guvernul oferă contraargumente în sprijinul apartenenței noastre”, a scris luna trecută misiunea Rusiei la OMC, ca răspuns la o întrebare despre proiectul de lege din martie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...