Europarlamentarii iau atitudine: Rezoluție pentru aducerea lui Putin și Lukașenko în fața justiției și coridor umanitar

Gabriela del Pupo 01.03.2022, 14:01
Europarlamentarii iau atitudine: Rezoluție pentru aducerea lui Putin și Lukașenko în fața justiției și coridor umanitar

Rezoluție importantă discutată astăzi în Parlamentul European, europarlamentarii care au inițiat acest demers cer sancționarea Rusiei, aducerea în fața justiției a președinților Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko și ajutor constând în arme. Eurodeputații condamnă cu fermitate amenințările adresate de Federația Rusă statelor membre care nu fac parte din NATO și „invită statele membre să accelereze furnizarea de armament de apărare Ucrainei”. De asemenea un europarlamentar român a inițiat un demers pentru crearea unui coridor umanitar pentru refugiați.

Anchetarea tuturor crimelor de război începând cu 2014

Europarlamentarii cer ca cei doi lideri să fie aduși în fața justiției și ca toate statele membre UE să colaboreze pentru a ancheta toate crimele de război comise de Federația Rusă din 2014 până acum. De asemenea ar urma să fie anchetați și toți cei care au contribuit prin propagandă în ascunderea adevărului sau justificarea unor astfel de acțiuni.

UE și statele sale membre vor veghea ca autorii de crime de război și de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv cei care au sprijinit astfel de crime prin propagandă, să fie trași la răspundere; invită, în consecință, UE și statele sale membre să colaboreze cu organismele internaționale pentru a aduna probe și pentru a sprijini și promova jurisdicția Curții Penale Internaționale și anchetarea tuturor crimelor de război comise pe teritoriul Ucrainei începând cu 20 februarie 2014 pentru a-i aduce în fața justiției pe Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko”, se mai arată în textul rezoluției.

ONU investigheaza posibile crime de razboi comise de Rusia
ONU investighează posibile crime de război comise de Rusia

Coridor umanitar pentru refugiați

Victor Negrescu anunță o inițiativă de creare a unui coridor umanitar care să ajute refugiații să iasă din Ucraina și să fie îndrumați pe parcurs dar care să și înlesnească transporturile de ajutoare umanitare către zona de război.

„Am solicitat crearea unui coridor umanitar pentru familiile venite din Ucraina, sprijin suplimentar pentru copiii care sosesc din zona de conflict, dar și pentru transportul de ajutoare umanitare către Ucraina. Peste 70 de eurodeputați au semnat deja inițiativa mea. (peste 90 la momentul publicării n.r)
Împreună cu PES activists Romania deja acționăm pentru sprijinirea copiilor veniți din Ucraina. Urmează să distribuim sute de kituri speciale cu tot ce este necesar pentru aceștia, iar activiștii PES, cu pregătire în domeniu, vor oferi asistență medicală și psihologică” a scris europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...