În două localități din aceeași țară s-a înregistrat o diferență uriașă de temperatură. Într-o singură zi au fost 25 și -61,1 grade Celsius

Cătălina Burghelea 13.12.2021, 14:07
În două localități din aceeași țară s-a înregistrat o diferență uriașă de temperatură. Într-o singură zi au fost 25 și -61,1 grade Celsius

Recent, în două localități din Cecenia, Rusia, s-a înregistrat o diferență incredibilă de temperatură. Într-o singură zi, într-o parte au fost aproape 25 de grade Celsius, oamenii umblând pe stradă în tricou și pantaloni scurți, în timp ce în cealaltă parte, termometrele au arătat  -61,1 grade Celsius!

Într-o singură zi a fost o diferență de temperatură de 85,6 grade Celsius

Diferențele de temperatură din Rusia au atins, în aceeași zi, 85,6 grade Celsius, fiind cea mai mare înregistrată într-o singură țară din 1954, arată datele de pe site-ul Climate Reanalyzer.

Temperatura în Shatoy, un sat din sudul Ceceniei, a atins, miercurea trecută, 24,5 grade, în timp ce, la 6.000 de kilometri distanță, în Oymyakon, a scăzut până la -61,1 grade Celsius. Dacă în prima localitate, localnicii se plimbau pe stradă în haine lejere, în cea de-a doua, nici vorbă de așa ceva! Doar ținutele din blană îi pot proteja pe oameni de gerul năprasnic.

„Astăzi, data de 8 decembrie este istorică în Rusia. Temperatură zilnică extremă. Intervalul a fost de la -61,1 C la Delyankir, la +24,5 C la Shatoy (Cecenia). Această diferență de 85,6 C este a doua cea mai mare cunoscută în orice țară după 20 ianuarie 1954 în SUA: 88,7 C (-56,5 C până la 32,2 C).”, au scris buletinele de știri pe Twitter.

„Temperaturile mai mici de -60 de grade Celsius sunt rare și nu au fost semnalate în afara platoului Groenlandei din emisfera nordică de 10 ani”, a scris meteorologul Scott Duncan în mediul online.

Condiții meteo extreme în Rusia

În unele părți ale Siberiei sunt raportate condiții meteo greu de suportat de organismul uman, catalogate cel mai rece aer de pe Pământ în ultimele zile. În ciuda acestor temperaturi extreme din ultimii opt ani, această prognoză devine noul normal pe măsură ce schimbările climatice se accelerează, au avertizat oamenii de știință ai ONU într-un raport din august. Deoarece Rusia se încălzește de trei ori mai repede decât restul planetei, amploarea încălzirii globale ar putea fi mai vizibile decât în oricare alt loc din lume.

„În anii 2020 trebuie să acordăm o atenție deosebită valurilor de căldură, secetelor din sudul Rusiei și precipitațiilor extreme în alte părți ale țării”, a spus Alexei Kokorin, cercetător la World Wildlife Foundation (WWF), pentru The Moscow Times.

Experții sunt șocați de această anomalie meteo

Meteorologii erau obișnuiți să vadă o diferență de temperatură în timpul zilei, între părțile de nord și de sud ale Rusiei, de 10-15 grade Celsius, nicidecum de 85,6 grade Celsius, a spus expertul Evgeniy Tishkovets, pentru agenția de știri TASS. Meteorologul a adăugat că ceea ce s-a întâmplat la începutul lunii decembrie a fost o „anomalie extremă”!

Spre exemplu, în Pskov, un oraș aflat la 500 de kilometri vest de Moscova, temperatura a scăzut la -25,8 grade, un minim istoric pentru această dată din calendar. Între timp, orașele din sud – Volgograd, Astrakhan sau Soci – au înregistrat temperaturi pozitive record.

Recordul este deținut de SUA

Temperatura de -61,1 grade Celsius de la Oymyakon a fost cea mai scăzută a lunii decembrie în Rusia, din ultimii 37 de ani, și una dintre cele mai scăzute înregistrate vreodată în această țară. Din 2008, temperatura nu a scăzut sub -60 grade, a mărturisit meteorologul Thierry Goose pe Twitter, șocat de cele întâmplate.

Deși diferența de 85,6 de grade din Rusia este uriașă, recordul din toate timpurile îl deține SUA și datează din 1954, când s-a atins o diferență de 88 grade Celsius.

Cum merg elevii la școală, în aceste condiții de ger năprasnic

Cel mai rece oraș de pe Terra, Oymyakon, cu aproximativ 500 de locuitori, are cele mai dure reguli cu privire la momentul în care elevii pot lipsi de la școală. Spre deosebire de restul Yakutiei, elevii de liceu merg la cursuri până ce temperatura aerului scade sub -55C. Cei mai tineri elevi, cu vârste cuprinse între șapte și 11, au voie să stea acasă doar când vremea ajunge la -53C. La începutul lunii decembrie, toți cei 107 elevi ai școlii din Oymakon, numite după Nikolay Krivoshapkin, au ratat cursurile miercuri și joi, scrie The Siberian Times.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...