În ce țară deputații primesc până la 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşină. Gestul a stârnit un val de proteste

Cristian Cojocaru, Ozana Mazilu 24.07.2021, 22:53
În ce țară deputații primesc până la 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşină. Gestul a stârnit un val de proteste

Deputații unei țări au parte de o remunerație considerabilă, astfel că aceștia primesc până la 50.000 de euro pentru a-și cumpăra o nouă mașină. Statul în cauză a distribuit echivalentul a aproape 25 de milioane de euro parlamentarilor pentru a-și achiziționa noile autovehicule.

Deputații primesc 50.000 de euro pentru o nouă mașină

În decursul acestei săptămâni, Uganda le-a făcut o surpriză de proporții parlamentarilor săi. Aceștia au primit până la 50.000 de euro pentru a-și lua o nouă mașină. Acest gest a stârnit o serie de proteste din partea populației țării din Africa de Est, care sunt afectați de criza pandemică, afectându-i tot mai tare pe cei vulnerabili, după cum informează AFP.

Toți cei 592 de parlamentari au primit câte 200 de milioane de șilingi ugandezi, ceea ce reprezintă echivalentul a 48.000 de euro. În data de 18 iunie au fost înregistrate niveluri record ale infecției cu temutul virus. Președintele Yoweri Museveni a anunțat că toate călătoriile vor fi suspendate precum și activitatea școlară, închiderea bisericilor și a barurilor pentru o perioadă de cel puțin șase săptămâni.

”Este inacceptabil ca un guvern să cumpere produse de lux pentru un grup restrâns din parlament, care continuă să primească un salariu lunar de peste 30 de milioane de şilingi (aproximativ 7.000 de euro), în condiţiile în care majoritatea populaţiei nu-şi permite să se hrănească”, a declarat sâmbătă pentru AFP Annet Nana Namata, director al Uniunii Apărătorilor Drepturilor Omului din Uganda.

deputații primesc euro
Parlamentarii vor primi cate 50.000 de euro pentru a-si achizitiona o masina

Locuitorii țării au venituri extrem de mici

Veniturile populației sunt foarte mici , acestea variind între 24 de euro pentru un muncitor și 64 de euro, bani pe care îi primește un profesor. Președintele Forumului Național al ONG-urilor din Uganda, Moses Isooba a vorbit despre ”falimentul moral” al statului, pentru că această sumă ar fi putut reprezenta aproximativ 20 de euro ”pentru peste 500.000 de persoane vulnerabile” în fața bolii.

”Este un act ruşinos în condiţiile în care guvernul face apel la cetăţenii privaţi să contribuie la achiziţionarea de vaccinuri COVID-19″, a declarat el pentru AFP.

Purtătorul de cuvânt Guvernului ugandez, Ofwono Opondo a avut de-a face cu furia atât pe rețelele de socializare cât și în ceea ce înseamnă presă. Acesta a apărat decizia luată afirmând că parlamentarii beneficiază de ”dreptul la transport” aducând drept argument o ”tradiție de lungă durată”.

″Este vorba de a facilita angajamentul lor faţă de electorat. În orice caz, organizaţiile societăţii civile au fost implicate în procesul bugetar şi ştiau de mult timp că parlamentarii vor primi bani pentru a-şi cumpăra maşini”, a adăugat el.

În anul 2018, aceeași plată a stârnit un val de furie la nivelul întregii țări. La acea vreme, protestatarii au luat cu asalt parlamentul, înainte ca forțele de ordine să intervină.

Urmăriți Impact.ro și pe