1 milion de euro pentru 20 de salarii pe an. Locul cu cei mai fericiți angajați din România

Ana Anitoiu 05.01.2021, 15:03
1 milion de euro pentru 20 de salarii pe an. Locul cu cei mai fericiți angajați din România

Pentru patru mâini de angajați din România, locul de muncă este cu adevărat un izvor de bunăstare. Într-o instituție a statului s-a alocat fabuloasa sumă de un milion de euro, pentru doar 20 de salarii pe an. Da, ați citit bine. Totul a fost divulgat, marți, chiar de ministrul Economiei, Claudiu Năsui, care a promis să trimită acolo Corpul de Control.

Care este locul cu cei mai fericiți angajați din România

Potrivit ministrului Economiei, Centrul Național de Învățământ Turistic (CNIT) a cheltuit anul trecut suma de aproape 4,7 milioane de lei pentru numai 20 de salarii. Această companie a statului, ce există de mulți ani, ar avea obiectivul să organizeze cursuri pentru specializarea personalului din turism, adică ore de cursuri de turism de stat.

”Nu mai trebuie să acceptăm să-şi bată cineva joc de banii contribuabililor. Acum câteva zile, Digi24 a reluat un reportaj care îmi scăpase. CNIT, o companie de stat din subordinea ministerului economiei, nu face nimic pe bani mulţi”, a scris Claudiu Năsui, pe platforma de socializare Facebook.

1 milion de euro pentru 20 de salarii pe an. Locul cu cei mai fericiti angajati din Romania
Tabel prezentat de ministrul Economiei

Ministrul Economiei: ”La stat există întotdeauna un sac fără fund”

În plus, ministrul Economiei a prezentat un tabel ce arată că această instituție, în ciuda sumei colosale pe care a alocat-o pentru doar 20 de salarii, nu și-a îndeplinit obiectivele. Din 2012, CNIT a organizat numai trei cursuri și a format doar 47 de persoane. Totodată, această companie a avut 20 de posturi în anul 2019, cele mai multe de conducere sau administrative.

”Salariul mediu din companie, un lucru foarte important, este de aproximativ 19.500 lei pe lună. Dacă ne uităm la cheltuielile de personal per individ format, în 2019 suma a fost de 155.570 lei per individ. O sumă colosală. Evident, nicio companie privată nu şi-ar permite asemenea costuri. Ar fi dat faliment demult, dar la stat există întotdeauna un sac fără fund sau un activ de exploatat ca să eviţi falimentul, pe banii contribuabilului. Ieri am trimis corpul de control acolo. Este inacceptabil”, a mai transmis Claudiu Năsui.

Ce măsuri propune ministrul Economiei

Claudiu Năsui a precizat că Centrul Național de Învățământ Turistic s-a mai aflat în vizorul corpului de control în anul 2015. Ministrul Economiei a precizat că trebuie să fie redusă impozitarea muncii în România și eliminată taxarea pe salariul minim. În viziunea lui, ultima măsură ar scoate din sărăcie aproape imediat milioane de persoane și ar activa sute de mii de români. ”Din păcate, vom începe abia din 2022, tot e ceva”, a subliniat el.

”Proprietatea de stat duce la indolenţă din partea administratorilor vremelnici. Nu au o viziune de termen lung pentru companii sau pentru proprietăţile statului, iar bugetul pare un sac etern fără fund. Nu mai bine lăsăm noi banii la oamenii care muncesc în ţara asta? Decât să tot acoperim găuri negre şi să lăsăm diverse grupuri să paraziteze activele statului? (…) Nu scriu ca să mă plâng, dar nu voi face rabat de la a prezenta adevărul fix aşa cum este el. Sunt foarte multe de făcut în minister. Azi încep ziua a 7-a de ministeriat. Vă voi ţine la curent cu tot ce găsim şi cum procedăm pentru a depăşi toate obstacolele”, a mai scris ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...