Iisus Hristos s-ar fi născut într-o altă lună, deși Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie. Motivul pentru care a fost aleasă această dată a fost explicat de specialiști. Dacă s-ar ține cont de precizările din Biblie, această sărbătoare ar arăta cu totul altfel.
Cele mai vechi date referitoare la Crăciun se găsesc într-un almanah roman ce se referă la un festival al nașterii lui Iisus Hristos condus de biserica din Roma în anul 336 d.Hr. Cei mai mulți specialiști cred că această sărbătoare a apărut ca un substitut creștin pentru sărbătorile păgâne ale solstițiului de iarnă.
Inițial, cea mai importantă sărbătoare pentru creștini era Paștele, ce comemorează moartea și învierea lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, pe măsură ce creștinismul a început să se impună în lumea romană, la începutul secolului al IV-lea, liderii bisericii au trebuit să se confrunte cu o sărbătoare păgână romană populară ce comemora „ziua de naștere a soarelui necuvântător” – numele roman pentru solstițiul de iarnă, conform history.com.
Pe baza unor precizări din Biblie poate fi dedusă luna în care s-a născut Iisus Hristos. Un detaliu important este reprezentat de prezența păstorilor care își supravegheau turmele. Vremea din decembrie nu le-ar fi permis păstorilor să se ocupe de turmele lor. Prin urmare, fiul lui Dumnezeu s-ar fi născut într-o lună mai caldă.
Un alt detaliu important referitor la nașterea lui Iisus Hristos este faptul că Fecioara Maria și Iosif trebuiau să călătorească la Betleem pentru recensământul roman. Se presupune că recensământul nu ar fi avut loc iarna, în decembrie, deoarece numărul de participanți ar fi fost prea mic.
Mulți specialiști își bazează calculele referitoare la luna în care s-a născut Iisus Hristos în funcție de cea în care s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul, care ar fi fost cu șase luni mai în vârstă. Astfel, Crăciunul ar fi trebuit să fie sărbătorit în luna iunie.