Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul. De ce numele său a fost dat chiar de Dumnezeu

Emanuela Pană 26.08.2022, 14:43
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul. De ce numele său a fost dat chiar de Dumnezeu

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul și când este sărbătorit. Sfântul Ioan Botezătorul, zis și Înaintemergătorul, întrucât i-a pregătit pe oameni pentru primirea lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu, este considerat a fi cel mai important dintre proroci pentru că face legătura între Vechiul și Noul Testament. Cine a fost, unde s-a născut și de ce numele său a fost dat chiar de Dumnezeu, afli în continuare.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul?

Sfântul Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion este considerat cel mai important proroc și cel care face legătura dintre Vechiul și Noul Testament. Ioan Botezătorul este una din figurile centrale ale creștinismului, fiind ultimul proroc al Vechiului Testament. El este menționat în cărțile sfinte ca fiind cel care a primit însărcinarea de a-i pregăti pe oameni pentru primirea Fiului lui Dumnezeu. Mai mult, Ioan este cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan.

În credința creștin-ortodoxă, Ioan Botezătorul este un sfânt extrem de important, având dedicate nu mai puțin de șase sărbători în calendarul bisericesc, de la ziua naşterii, până la tăierea şi aflarea capului. Prima dintre acestea este pe 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează, când este preznuit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, adică cinstirea celui care a înfăptuit botezul Domnului. Pe 7 ianuarie, aproximativ 2 milioane de români își sărbătoresc onomastica.

Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Părinții săi, preotul Zaharia și Elisabeta, erau rude cu părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana. Nașterea lui Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus și a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu.

Pentru că nu a crezut profeția vestită de înger (că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan), Zaharia a rămas mut până când Elisabeta a născut. Ioan și-a primit numele chiar de la Dumnezeu, nu de la părinții săi, iar din acest motiv, misiunea lui a fost de propovăitor al cuvântului Domnului, fiind numit și Înaintemergătorul.

Viața Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul proroc Ioan Botezătorul a dus o viață de aspre nevoințe, purtând o haină din păr de cămilă și hrănindu-se cu miere sălbatică și lăcuste. Există o lungă perioadă din viața lui Ioan despre care nu există informații, însă știm din Scriptură că s-a retras în deşertul Bethabara, unde se ruga și medita.

În anul 26 a început să boteze și să propovăduiască venirea lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu, având rolul de a-i pregăti pe oameni. Momentul culminant din viața lui Ioan a fost întâlnirea cu Iisus, pe care L-a botezat în râul Iordan, în prezenţa Sfântului Duh. Ulterior, Ioan Botezătorul a propovăduit despre îndreptarea moravurilor, dreptate, cinste, buna convieţuire, predicile sale având un profund caracter moral.

Misiunea lui Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei cezarului Tiberiu, pe când Pilat din Pont, mai rar numit „Ponțiu Pilat“, era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). Misiunea sa a fost aceea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-L descoperi pe Mântuitorul și de a-L face cunoscut întregului Israel. Principalul mesaj pe care îl transmitea prorocul era: „Pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor!“ (Matei 3:2).

Ioan Botezătorul, model al smereniei

În vreme ce omul căzut în păcat nu vrea decât să se afirme pe sine, dorindu-se atotputernic și suveran peste tot și toate, Sfântul Ioan Botezătorul, care l-a botezat pe Iisus Hristos, afirma despre sine: „Nu sunt vrednic, ca plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintei“ (Marcu 1:7). Deși a afirmat de două ori: „Iată Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridică păcatul lumii“, iar după botezul Domnului: „Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel și a rămas peste El“, Ioan mărturisește: „Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească“.

Poate părea nefiresc ca un om să-și dorească să se micșoreze, cu scopul ca aproapele său să sporească, însă nu și în cazul lui Ioan. Deși omul căzut din har își dorește să crească și să se îmbogățească pe seama și în dauna celorlalți, Ioan Botezătorul a propovăduit un cu totul alt mesaj, și anume slujirea semenilor. Sfântul Ioan Botezătorul a fost și rămâne o călăuză spre a birui mândria, amintindu-ne că avem capacitatea de a ieși din noi și de a ne jertfi pentru aproapele nostru.

Tăierea Capului lui Ioan Botezătorul

Pe vremea când Sfântul Ioan propovăduia, Galileea era condusă de către Irod Antipa, care i-a pus gând rău prorocului după ce acesta nu s-a sfiit să-l înfrunte pe rege, spunându-i că nu îi este îngăduit să ia pe femeia fratelui său și condamnând în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre cei doi (incest).

Cine a fost Sfantul Ioan Botezatorul
Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

Fiindu-i teamă de furia pe care ar fi putut s-o producă uciderea lui Ioan în rândul poporului, acesta se mulțumește să-l închidă pe predicator într-una dintre cetățile sale. În ziua aniversării lui, Irod dă o petrecere la care sunt invitați mulți demnitari, iar după ce se amețesc cu toții de vin, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în faţa invitaţilor.

Pentru spectacolul oferit demnitarilor, regele îi oferă un dar, spunându-i că poate să-și aleagă până la jumătate din împărăție. La sugestia mamei sale, Salomeea refuză averile și cere, în schimb, în dar capul lui Ioan Botezătorul. În miezul nopții, Irod poruncește tăierea capului lui Ioan, care i-a fost adus pe o tipsie conducătorului, cu sângele care încă mai picura.

Sfântul Ioan Botezătorul, sărbători

După cum aminteam în rândurile de mai sus, Sfântului Ioan Botezătorul – considerat o figură centrală a creștinismului – îi sunt dedicate șase sărbători. Cea mai importantă sărbătoare pentru prăznuirea sa este pe 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează, însă Biserica Creştină a fixat patru date pentru sărbătorire.

Astfel, pe 23 septembrie este celebrată zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie – data la care l-a botezat Ioan pe Iisus în râul Iordan, pe 24 iunie este sărbătorită data nașterii prorocului, iar pe 29 august ziua morții sale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...