În ce condiții se desfășoară pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași. Măsurile anunțate de Mitropolia Moldovei

Ioana Bucur 06.10.2021, 19:29
În ce condiții se desfășoară pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași. Măsurile anunțate de Mitropolia Moldovei

Unul dintre cele mai importante evenimente din an pentru credincioșii din România stă din nou sub semnul pandemiei. Care sunt măsurile anunțate de Mitropolia Moldovei și în ce condiții se va desfășura pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași.

Ce se întâmplă cu pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași

Credincioșii din România se pregătesc pentru cel mai mare pelerinaj creștin ortodox ce se organizează, pentru al doilea an consecutiv, în condiții speciale, în contextul exploziei numărului de infectări cu Covid-19.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat noile măsuri ce se vor aplica în acest an la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași.

Racla cu moștele Sfintei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iași de vineri, 8 octombrie, în cadrul unei procesiuni, și va fi depusă în curtea lăcașului de cult, sub un baldachin special amenajat, unde va rămâne până pe 15 octombrie.

Decizia de a scoate racla în curtea catedralei a fost luată din dorința de a evita o aglomerare a pelerinilor de-a lungul a doar câteva zile.

În ce condiții se desfășoară pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași
Pelerinaj de Sfanta Parascheva

Credincioșii se vor putea ruga și la moștele Sfântului Gheorghe Pelerinul

Mitropolia a transmis că alături de racla cu moștele Sfintei Parascheva, curtea lăcașului de cult vor fi scoase și moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, canonizat în 2018.

Măsurile anunțate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei:

  • va exista un culoar unic de acces către sfintele moaşte, pe unde va putea intra câte o persoană, la distanţă una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaşte, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioşii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una vor primi de la voluntari.
  • de-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.
  • cei care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană o pot face tot pe un culoar unic de intrare, cu ieşire separată, pe care poate intra câte o persoană, astfel încât să se poată respecta regula distanţării fizice. Este un flux continuu doar pe acest culoar; credincioşii nu se pot opri să stea în Catedrală.
  • slujbele obişnuite din aceste zile se desfăşoară nu în Catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.
  • în curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staţionarea şi orice fel de aglomerări de persoane.
  • în data de 14 octombrie 2021, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.
Urmăriți Impact.ro și pe