În cât timp trebuie să schimbi buletinul după divorț sau căsătorie. Actele necesare și modelul de cerere

Emanuela Pană 08.08.2022, 14:03
În cât timp trebuie să schimbi buletinul după divorț sau căsătorie. Actele necesare și modelul de cerere

În cât timp trebuie să schimbi buletinul după divorț sau căsătorie. Persoanele care decid să își schimbe numele în urma căsătoriei au obligația de a-și schimba buletinul. Termenul în care poți solicita un nou act de identitate este prestabilit, iar încălcarea lui te face pasibil de o amendă. Problema legată de nume (după divorț) se pune deseori și la desfacerea căsătoriei. Discuția are sens, în mod evident, doar dacă, la căsătorie, soții și-au schimbat numele de familie purtate anterior.

În cât timp trebuie să schimbi buletinul după divorț sau căsătorie

Căsătoria este unul dintre evenimentele care aduc schimbări majore în viața unui om, iar, potrivit uneia dintre cele mai vechi tradiții de nuntă păstrate în România, partea feminină este cea care își părăsește casa părintească și își urmează soțul. Tot soția este, de regulă, cea care renunță la vechiul nume, în favoarea numelui de familie al partenerului.

Schimbare buletin după căsătorie

Ca informație generală, schimbarea numelui după căsătorie nu reprezintă o obligativitate din punct de vedere legal. Altfel spus, acest lucru se întâmplă doar la cererea unuia dintre cei doi proaspăt căsătoriți. În țara noastră, aceasta procedură administrativă este reglementată prin Ordonanța de Guvern nr. 41/2003, potrivit căreia, „cetățenii români pot obține, pentru motive temeinice, schimbarea numelui de familie și a prenumelui sau a numai a unuia dintre acestea“.

Așadar, schimbarea numelui după căsătorie rămâne, din punct de vedere administrativ, doar o opțiune pentru cei doi soți. Astfel, există trei posibilități, și anume:

  • Fiecare dintre soți își păstrează n umele de dinaintea căsătoriei;
  • Ambii soți preiau numele de familie al celuilalt;
  • Soția preia numele soțului.

Persoanele care s-au căsători de curând și au luat numele soțului/soției, trebuie să știe că e necesar să își schimbe actul de identitate. În caz contrat, acestea riscă să fie sancționate. Despre termenul în care trebuie schimbat buletinul și amenda de care sunt pasibili cei care nu fac acest lucru vom vorbi pe larg în rândurile de mai jos.

Acte necesare schimbare buletin după căsătorie

Pentru a-ți schimba numele după căsătorie va trebui să depui o cerere la Serviciul de Stare Civilă în raza teritorială a domiciliului tău. Menționăm că, dacă ai domiciliul în afara României, depunerea cererii se face la primăria de care aparține ultimul domiciliu pe care l-ai avut în țară. În cazul în care nu ai locuit niciodată în România, deși ai cetățenie română, vei depune cererea la Primăria Sectorului 1 din București.

Pe lângă cerere, pentru schimbarea numelui vei mai avea nevoie de u n dosar format din următoarele documente:

  • certificatele de stare civilă originale și copii xerox (naştere, căsătorie, copii minori, după caz);
  • un exemplar al Monitorului Oficial al României, partea a III-a, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui (Atenție: va trebui să plătești pentru ca Monitorul Oficial să-ți publice cererea);
  • cazier fiscal, emis de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti; cetăţenii români cu domiciliul în străinătate vor prezenta în locul cazierului fiscal o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au datorii faţă de statul roman şi nu sunt înregistraţi în cazierul fiscal;
  • cazier judiciar, emis de biroul de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu;
  • copii după actul de identitate, al tău și al soțului.

Model cerere schimbare buletin după căsătorie

Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată prin unul sau mai multe cazuri prevăzute la art. 4 alin. 2 şi 3 din OG 41/2003, prin indicarea numelui pe care dorești a-l purta în viitor, la care se vor anexa documentele menționate anterior.

Model cerere schimbare buletin dupa casatorie
Model cerere schimbare buletin dupa casatorie

Cererea de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui pe cale administrativă se depune la primăria locului de domiciliu, pentru cetăţenii români sau apatrizii cu domiciliul în România ori la primăria ultimului loc de domiciliu avut în ţară, pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.

Amendă neschimbare buletin după căsătorie

Cei ce aleg să-și schimbe numele după căsătorie sunt nevoiți să își înlocuiască vechea carte de identitate cu una nouă. Le revine responsabilitatea de a solicita un nou act de identitate în termen de 15 zile de la data la care au intrat în drept modificările, altfel riscă o amendă cuprinsă între 40 și 80 de lei.

„Actul de identitate trebuie schimbat în termen de 15 zile de la încheierea căsătoriei. În caz contrar, persoanele în cauză riscă să fie sancţionate“, explică Gabriela Perde, comisar-şef la Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor.

Termen schimbare buletin după divorț

La desfacerea căsătoriei se pune adesea problema legată de numele după divorț. Evident, discuția are sens doar acolo unde, la căsătorie, soții și-au schimbat numele de familie purtat anterior.

În ceea ce privește numele după divorț, există următoarele opțiuni:

  • păstrarea numelui – caz în care soții se înțeleg în această privință: cei doi pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei;
  • păstrarea numelui – în cazul lipsei unei înțelegeri între soți: pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unui acord în acest sens;
  • revenirea la numele anterior căsătoriei – dacă nu a intervenit o înţelegere cu privire la numele după divorț sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei.

Termenul de schimbare a buletinului după divorț este de 15 zile de la data eliberării certificatului de divorț de către notarul public sau, în cazul divorțului pronunțat de instanța de judecată, de la data rămânerii definitive a sentinței de divorț. Termenul este reglementat de art. 19 alin. 2) lit. b) din OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Schimbarea actului de identitate după divorț este obligatorie dacă, în urma desfacerii căsătoriei:

  • s-a modificat numele sau prenumele (de exemplu, când soția nu păstrează numele soțului și revine la numele avut înainte de căsătorie);
  • s-a schimbat domiciliul (de exemplu, dacă unul dintre soți nu mai locuiește la aceeași adresă).

Depășirea termenului de 15 zile în care se poate schimba actul de identitate reprezintă contravenție ce poate fi sancționată cu amendă între 40 și 80 de lei în baza art. 43 lit. b) din OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Acte necesare schimbare buletin după divorț

Iată lista documentelor necesare la direcția de evidență a persoanelor competentă pentru schimbarea cărții de identitate după divorțul constatat de notarul public sau pronunțat în instanță:

  • actul de identitate actual, în original;
  • certificatul de naştere, în original şi copie;
  • certificatul de divorț dacă ați divorțat la notariat sau sentinţă civilă definitivă dacă divorțul s-a realizat prin instanță;
  • certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, în original şi copie;
  • actul care face dovada spaţiului în care locuiți, în original și copie;
  • chitanţa reprezentând contravaloarea:
  • cărţii de identitate (7 lei) + taxa de timbru (5 lei) se achită la sediul S.P.C.L.E.P;
  • cărţii de identitate provizorii (6 lei).

*sumele pot fi actualizate periodic.

Schimbarea numelui după divorț în străinătate

Divorțul în străinătate presupune convingerea soților că nu mai există niciun motiv întemeiat pentru continuarea căsătoriei, un acord cu privire la numele după divorț (dacă unul dintre soți și-a schimbat numele la cununie), iar, în cazul în care au rezultat copii din căsătorie, acordul cu privire la domiciliul minorilor și pensia alimentară.

Schimbarea numelui şi/sau a prenumelui intervenită în străinătate, privind persoanele ale căror acte de naştere şi de căsătorie sunt înregistrate în România se face cu aprobarea D.E.P.A.B.D., la solicitarea titularului actului, făcută personal sau prin împuternicit cu procură specială, ori împuternicire avocaţială.

Acte necesare:

  • documentul (certificatul) de schimbare a numelui, în original, fotocopie şi traducere legalizată, autentificate conform procedurilor prevăzute la punctul 4;
  • actul de identitate al solicitantului în original şi fotocopie;
  • certificatele de stare civilă care sunt afectate de schimbarea numelui.

În cazul în care schimbarea numelui s-a făcut în străinătate printr-o hotărâre judecătorească, care nu este recunoscută de plin drept în România, este necesar ca efectele acesteia să fie recunoscute pe teritoriul țării noastre de către tribunalul competent a soluţiona cererea de recunoaştere.

Schimbare buletin după divorț Iași

Actul de identitate care conţine date ce nu mai sunt în concordanţă cu realitatea trebuie schimbat, după cum aminteam, în termen de 15 zile de la data la care au intervenit modificări în statutul civil al oricărui cetăţean.

Acte necesare:

*Actele se prezintă în original și în copie (nu se acceptă copii legalizate)

  1. Cerereapentru eliberarea actului de identitate:

– se descarcă Anexa 1 (click pentru descarcare) şi se listează pe o singură foaie A4, faţă-verso; se va completa de către solicitant şi se va semna în faţa lucrătorului de la ghişeu.

  1. Actul de identitate – Solicitantul poate păstra vechiul act de identitate (dacă este încă valabil) până la primirea actului nou. În această situație va prezenta și o copie după actul de identitate.
  2. Certificatul de naştere (original şi fotocopie)
  3. Certificatul de căsătorie (original şi fotocopie) în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor

– Hotărârea de divorţ definitivă şi irevocabilă/Certificat de divorţ însoţit de acordul parental privind stabilirea domiciliului minorului (original şi fotocopie)

– Certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor (original şi fotocopie)

– Hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă (original şi fotocopie) sau Dispoziţia (original şi fotocopie) în baza căreia s-au modificat datele de stare civilă, respectiv: numele şi/sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii, sexul.

  1. Certificatele de naştere ale copiilor sub 14 ani aflaţi în îngrijirea solicitantului şi care locuiesc împreună cu acesta (original şi fotocopie)
  2. Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu (original şi fotocopie) – click aici
  3. Chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 lei) – se poate achita prin:

1. prin SMS la nr 7530 – pentru detalii click aici;

2. ONLINE CU CARD BANCAR pe www.ghiseul.ro (necesită listare);

3. NUMERAR la casieria din sediul nostru sau la casieriile din Centrele de cartier ale Primăriei.

  1. Cartea de alegător – dacă a deținut un astfel de document. Dacă titularul nu a intrat în posesia acestui document sau l-a pierdut, va menţiona acest fapt pe cerere.

De ce trebuie schimbate actele de identitate

  1. În general, cu ocazia căsătoriei – prin opţiune, soţul/soţia preia numele de familie al celuilalt soţ sau invers, cu ocazia divorţului soţul/soţia revine la numele avut anterior căsătoriei.
  2. Opţiunea fiecărui cetăţean:
  • de a se căsători;
  • de a divorţa;
  • de a schimba numele şi/sau prenumele;

odată însuşită de către acesta, devine obligatorie, atât pentru titular, cât şi pentru terţi.

  1. Statul, prin evidenţa persoanelor, urmăreşte o actualizare permanentă a datelor sale oficiale, cu informaţiile privind starea civilă actualizată, cu domiciliul şi cu imaginea cetăţenilor săi.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...