Cum va arăta şi ce funcţii va avea noul buletin cu CIP. Noul act de identitate, valabil din august

Iancu Andreea 14.03.2021, 11:12
Cum va arăta şi ce funcţii va avea noul buletin cu CIP. Noul act de identitate, valabil din august

Începând cu luna august, românii vor beneficia de noul buletin cu CIP, actul de identitate urmând să aibă o mărime diferită și o serie de funcții suplimentare. Noile beneficii ale cărții de identitate oferă cetățenilor posibilitatea de a evita mersul la ghișeu pentru obținerea diferitelor acte, conform promisiunilor Ministerului de Interne. Configurarea electronică a noului buletin îl va face extrem de dificil de contrafăcut, evitându-se astfel falsificarea actelor.

Noul buletin cu CIP va fi valabil din luna august 2021

Ministerul de Interne a anunțat că lucrează la proiectarea unui nou act de identitate, care va întruni mai multe caracteristici utile pentru cetățeni. Dincolo de mărimea redusă a acestuia, noul buletin cu CIP având dimensiunea unui card bancar, actul de identitate conține elemente de securitate, precum cele disponibile deja în țări precum Belgia sau Germania. Această carte de identitate ar putea să ne scutească de mersul la ghișeu pentru a obține unele acte, fiind facilă identificarea în sistemul informatic al statului datorită unei chei criptografice.

Totodată, pentru a combate falsificarea actelor, descoperită anual de către Direcția pentru Evidența Persoanelor, noile buletine electronice, disponibile începând cu luna august 2021, vor împiedica această mișcare, fiind mult mai dificil de contrafăcut, potrivit specialiștilor din minister. Obligativitatea întăririi măsurilor de securitate privind actele de identitate vine ca urmare a unei directive a Uniunii Europene. Buletinele din prezent folosite în România funcționează în baza unei tehnologii învechite, din anii ’90, fiind astfel ușor de falsificat.

În cadrul cipului trebuie inserate imaginea a două amprente și imaginea facială a persoanei, respectiv fotografia persoanei,  a explicat chestorul Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI.

Noul buletin cu CIP, diferit de actualul act de identitate
Noul buletin cu CIP, diferit de actualul act de identitate

Cum va arăta noul act de identitate, emis din 2 august. Care sunt serviciile pe care le vom putea accesa de la distanță cu buletinul cu CIP

La proiectarea noului act de identitate lucrează deja specialiștii de la Direcția pentru Evidența Persoanelor. Buletinele cu CIP vor arăta complet diferit de cele actuale, dincolo de mărimea cu mult redusă existând și o serie de caracteristici grafice diferite.

Pe față vom avea în primul rand însemnele Uniunii Europene, cele 12 steluțe galbene, iar în interiorul acestora va fi însemnul statului emitent. Numele prenumele, CNP-ul, data nașterii, data expirării, seria și numărul și emitentul. Pe verso vom avea data emiterii și domiciliul. În acest moment discutăm de tipărirea domiciliului pe cartea electronică, mai spune chestorul Cătălin Giulescu.

Pe lângă posibilitatea de a avea mai mult spațiu în portofel, precum și o securitate sporită, buletinul cu CIP oferă avantaje sporite cetățenilor care au nevoie de emiterea diferitelor acte. Totuși, cei care nu doresc să aibă un document cu CIP, pot alege să își emită un act de identitate simplu, însă nu vor putea beneficia de călătorii în afara granițelor în baza lui. De asemenea, o altă premieră reprezintă posibilitatea emiterii unui buletin electronic și pentru copii, indiferent de vârstă. Părinții care doresc un astfel de act de identitate îl pot solicita contra cost, buletinul valorând cel puțin 15 euro.

Putem vorbi de servicii de înmatriculare, de eliberarea cazierului judiciar, plata taxelor și a impozitelor de la distanță doar utilizând cartea electronică pentru a te autentifica în sistemele informatice. Deci, persoana care solicita accesul la un serviciu nu mai trebuie să mearga la ghișeu să facă dovada legitimării, ci prin cartea electronică identitatea îi va fi certificată și i se va permite accesul la servicii de la distanță, a mai precizat directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI