Impact LIVE

Impact LIVE cu Lavinia Șandru, ediția a 17-a, invitat special Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului: „Lucrăm la o strategie de combatere a deșertificării”

Elena Avramescu 26.07.2022, 11:13
Impact LIVE cu Lavinia Șandru, ediția a 17-a, invitat special Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului: „Lucrăm la o strategie de combatere a deșertificării”

În cea de-a 17 ediție Impact LIVE, difuzată marți, 26 iulie 2022, Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului este invitatul de marcă al Laviniei Șandru. Principala temă de discuție o să fie legată de situația climatică din prezent, și felul cum seceta și canicula afectează întreaga țară. Emisiunea poate fi urmărită în fiecare zi de marți și joi, de la ora 12:00, în direct pe Impact.ro și pe canalele de Youtube și Facebook.

Ionuț Sorin Banciu, invitatul special al Laviniei Șandru la Impact LIVE

În platoul emisiunii este prezent Ionuț Sorin Banciu, care a devenit secretar de stat la Ministerul Mediului în primpvara anului trecut. Principala temă de discuție de astăzi o să fie legată de seceta cauzată de temperaturile extrem de ridicate din ultimul timp, și modul real în care aceasta a afectat agricultura românească și nu numai.

Discuția din platou a început atunci când moderatoarea emisiunii, Lavinia Șandru, l-a întrebat pe Ionuț Sorin Banciu cum putem să facem ca să păstrăm apa în sol, ținând cont de seceta care a pus sttăpânire pe România și care cauzează atâtea probleme.

„Vorbeam despre dezvoltare și cum s-a dezvoltat societatea modernă. Modelul asta de dezvoltare bazat pe extragerea de resurse este un model care nu mai poate fi susținut pe termen lung și este evident, cel puțin pentru o parte din societate. Eu, fiind la Ministerul Mediului și iubitor de natură, trebuie să promovez soluțiile bazate pe natură. Apa trebuie ținută în peisaje cât mai mult, pentru că daca ea va curge repede, ajunge în mediul marin, se salinizează și atunci cu greu reutilizabilă pentru consum sau pentru irigații și așa mai departe”, a mărturisit Ionuț Sorin Banciu.

Secretarul de stat la Ministerul Mediului a vorbit și despre fenomenul de deșertificare în România, care este mai real decât se credea și provoacă maximă îngrijorare, însă pentru acest lucru se lucrează intens la o strategie de combatere eficientă.

„Și aici, dincolo de împăduriri, de reîmpăduriri la timp, de extinderea suprafețelor de păduri în zonele cu ariditate, discutăm de un fenomen de deșertificare în România care este real. Lucrăm la o strategie de combatere a deșertificării. Sunt deja niște exemple foarte bune, care trebuie promovate, proprietari de terenuri nisipoase care au înțeles că singura soluție este pădurea.

Este o soluție la îndemână, sunt soluții naturale, care cu un minim efort aduc beneficii pe termen lung. Nu imediat, pentru că o pădure nou înființată, până își preia funcțiile, până își va oferi aceste servicii ecosistemice durează ceva timp”, a mai spus Ionuț Sorin Banciu.

În cadrul emisiunii de astăzi a mai fost și Ana-Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța, care a vorbit despre noile drumuri adiacente din interiorul județului Constanța care fac parte dintr-un nou proiect ce promite să fie gata în următorul sezon estival.

Ionuț Sorin Banciu s-a născut la Zărneşti, în judeţul Braşov și a urmat de cursurile Facultăţii de Silvicultură din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, pe care a absolvit-o în anul 2003. În anul 2011 a finalizat un program de Master în Managementul Ecosistemelor forestiere în cadrul Universităţii Transilvania.

În decursul anilor a lucrat în varii domenii similare silviculturii, ocupând diferite funcţii în cadrul Ocolului Silvic Bucegi-Piatra Craiului şi al Regiei Publice Locale a Pădurilor Piatra Craiului, unde a fost Director Tehnic până în anul 2017. În 2014 a colaborat ca auditor independent cu un organism de certificare a pădurilor din Bristol (Marea Britanie), iar din 2015 a lucrat în calitate de expert independent în poziţia de consultant pentru companii private şi ocoale silvice.

În plus, cu 6 ani în urmă a lucrat la Ministerul Mediului, unde fost responsabil cu implementarea Regulamentului European privind lemnul la nivel naţional, asta din calitate de consilier al secretarului de stat pentru Păduri, iar în 2017 a fost numit Coordonator Regional al Programului pentru păduri în cadrul organizaţiei WWF Programul Dunăre Carpaţi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...