14 hectare de pădure veche de jumătate de secol, distruse de un ciclon extrem de rar. Cum explică specialiștii ce s-a întâmplat la Gura Humorului

Ioana Bucur 13.07.2021, 23:08
14 hectare de pădure veche de jumătate de secol, distruse de un ciclon extrem de rar. Cum explică specialiștii ce s-a întâmplat la Gura Humorului

Mii de arbori, smulși din pământ, mulți alții, rupți chiar și la un metru de sol. Este bilanțul dureros al unui fenomen meteo atipic, produs în apropiere de Gura Humorului. În câteva minute, 14 hectare de pădure veche de jumătate de secol au fost distruse de un ciclon extrem de rar. Cum explică specialiștii ce s-a întâmplat.

14 hectare de pădure veche de jumătate de secol, distruse de un ciclon extrem de rar

Fenomenul meteo extrem de rar ce a distrus în jur de 14 hectare de pădure veche de jumătate de secol, în zona Poiana Micului, a fost catalogat de specialiști drept un ciclon format local. Mii de arbori au fost smulși din pământ, iar mulți alții au fost rupți chiar și la un metru de sol.

După primele estimări ale silvicultorilor, pagubele ar fi undeva la 4.500 de metri cubi de masă lemnoasă, insă procesul de inventariere este în plină desfășurare. Ciclonul s-a produs săptămâna trecută.

„Doborâturile de vânt s-au înregistrat în cadrul ocolului Silvic Gura Humorului, la unitatea de producție 4 – Poiana Micului. Toate elementele indică formarea unui ciclon care a distrus 14 hectare de pădure în masă – aproximativ 3.500 de mc de masă lemnoasă, plus alţi 1.000 de metri cubi dispersați în alte parcele.

Am delimitat perimetrele afectate și se fac demersurile legale pentru punerea în valoare, conform regulamentului de vânzare a masei lemnoase”, a explicat Bogdan Horia, șeful Biroului Fond Forestier din cadrul Direcției Silvice Suceava, potrivit monitorulsv.ro.

14 hectare de pădure veche de jumătate de secol, distruse de un ciclon extrem de rar
14 hectare de pădure veche de jumătate de secol, distruse de un ciclon extrem de rar. Sursa foto: monitorulsv.ro

Cum explică specialiștii ce s-a întâmplat

Marius Răgușitu, șeful Ocolului Silvic Gura Humorului, a explicat cum s-a ajuns la formarea ciclonului într-o zonă în care astfel de fenomene meteo sunt extrem de rare.

„E un ocol la care nu apar doborâturi de vânt în mod normal, așa cum este în zonele de munte, unde sunt destul de frecvente. E un fenomen atipic ce s-a întâmplat la Poiana Micului, un ciclon.

Nu mă așteptam niciodată să fie doborâturi de vânt masive aici, fiind o pădure de amestec, foarte stabilă. Doar un vânt extrem de puternic a reușit așa ceva – o parte sunt smulși, doborâți, dar cei mai mulți arbori sunt rupți chiar și la un metru deasupra pământului”, a explicat Marius Răgușitu, șeful Ocolului Silvic Gura Humorului, pentru sursa citată.

Potrivit sursei, fenomenele meteo extreme produse în ultimele zile au afectat mai multe ocoale silvice din județul Suceava, însă o centralizare completă a pagubelor produse nu a fost făcută încă, evaluările fiind în curs, în paralel fiind luate măsuri de punere în valoare a masei lemnoase, procedură necesară inclusiv pentru sănătatea arborilor din jur, neafectați de urgia naturii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...