Impact LIVE

Impact LIVE cu Lavinia Șandru, ediția a 10-a, invitați speciali Ana-Maria Vătămanu și Laszlo Borbely. „Doar doi dintre studenții mei știau cine e Don Quijote”

Alexandru Râmnic 30.06.2022, 11:43
Impact LIVE cu Lavinia Șandru, ediția a 10-a, invitați speciali Ana-Maria Vătămanu și Laszlo Borbely. „Doar doi dintre studenții mei știau cine e Don Quijote”

Impact Live, emisiunea moderată de Lavinia Șandru, a propus în cea de-a 10 ediție a sa , joi de la ora 12.00, o discuție despre proiectele de dezvoltare a României. Invitații pentru această temă, unii cu adevărat de marcă, poate oamenii cei mai în măsură să vorbească despre felul în care sunt cheltuiți banii alocați în acest sens. Este vorba despre Ana-Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța, și Laszlo Borbely, consilier de stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Update, ora 13.00: Ana Maria Vătămanu a vorbit despre noul spital din județul Constanța: „Este o realizare majoră, una dintre puținele, din păcate, de acest gen, de după Revoluție. Județul Constanța este unul foarte important pentru România și acest spital ne duce mai aproape de realitățile europene din acest moment. Este un spital la cele mai înalte standarde”, a spus Vătămanu în emisiunea Laviniei Șandru.

Update, ora 12.20 primele declarații ale lui Laszlo Borbely despre conceptul de dezvoltare durabilă în România. UDMR-istul a dat un exemplu plastic despre ce înseamnă educația în România: studenții săi nu știau cine este Don Quijote, eroul din romanul medieval al lui Cervantes care se lupta cu morile de vânt.

„Toți prim miniștrii au fost receptivi, sunt deja la al 4-lea prim ministru care mă lasă să fac ce trebuie. Avem oameni în fiecare minister care ne sprijină. Educația este un lucru extrem de important pentru noi, stăm foarte rău la acest capitol. Este diluare mare din acest punct de vedere, cu plecarea din țară, cu abandonul școlar…Uite, vă dau un exemplu: Am întrebat cursul pe care îl țineam unde sunt profesor cine e Don Quijote. Făceam o exemplificare cu eolienele, cu morile de vânt…și pur și simplu l-am intrebat de Don Quijote. Și n-au știut decât doi! 2 din 50, la ASE, unde sunt profesor invitat. Păi stai și te întrebi…ce au făcut la școală?”.

Borbely a vorbit și despre cum vor fi implementate proiectele de dezvoltare durabilă în România. „Vrem să avem în 2026 3000 de experți în dezvoltare durabilă. Avem un centru care îi va educa, putem angaja mulți experți pe această temă. Asta putem face din punct de vedere al educației”.

Impact Live, ediția a 10-a: invitații Laviniei Șandru

Lazlo Borbely este unul dintre numele de prim-plan ale politicii din România ultimilor ani. Membru al UDMR, acesta a fost ministru în guvernele României de două ori: prima dată timp de trei ani, între 2004 și 2007, când a îndeplinit funcția de ministrul delegat pentru Lucrări Publice și amenajarea teritoriului, în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Apoi, în guvernele conduse de Emil Boc și de Mihai Răzvan Ungureanu, deținând portofoliul Mediului, Apelor și Pădurilor. Din 1990 este membru al Parlamentului României, ca deputat de Mureș. Are 68 de ani și este de profesie economist.

Ana-Maria Vătămanu (41 de ani), a fost numită la conducerea Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța printr-un ordin al președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. A lucrat mult timp în domeniul privat, ultima oară ca director general al unei firme de consultanță în domeniul afacerilor. Este licențiată în științe juridice. 3 milioane de lei este bugetul pe care îl are Asociația, banii provenind de la Primăria Constanța și de la Consiliul Județean.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandru Râmnic
Sunt absolvent al Universității Hyperion, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, 2005. În prezent, sunt coordonator content la Impact.ro. În trecut, am fost redactor, social...