Imaginile care îți întorc stomacul pe dos în restaurantele de pe litoral și Delta Dunării. Au fost confiscate produse expirate de peste 6 ani

Ioana Constantin 23.08.2021, 14:56

E jale în restaurantele din Delta Dunării și de pe litoral. Peste 40 de tone de alimente stricate au fost confiscate si apoi distruse de catre comisarii de la protecția consumatorului. 65 de firme au fost controlate și până și ecomisarii au rămas șocați la vederea imaginilor din bucătăriile localurilor.

Produse expirate de peste 6 ani în restaurantele de pe litoral

Nu a fost practic restaurant în care să nu găsească alimente mucegaite, unele expirate chiar din 2015, în cazul unui local din Delta Dunarii și pește exprirat. Toate, spun comisarii, sunt un adevărat pericol pentru sănătatea turiștilor. Au fost aplicate 71 de amenzi în valoare de 502.000 de lei. De asemenea, au fost aplicate 27 de avertismente. Peste 4 tone de alimente în valoare de 101.000 au fost retrase de la consum definitiv, mare parte dintre ele fiind deja distruse.

Au fost oprite temporar de la vânzare alte două kilograme de preparate în valoare de 850 de lei. Mai grav este însă faptul că, în timpul controalelor comisarii au descoperit două restaurante care fuseseră deja verificate și amendate pentru aceleeaș deficiențe, astfel că după ultimul control s-a dispus închiderea celor două unități pentru o perioadă de 6 luni.

Numai în luna iulie comisarii ANPC au realizat, pe toate stațiunile de pe litoralul Mării Negre, aflate în județul Constanța, 810 acțiuni de control la unități de alimentație publică și de cazare, dar și la magazine de produse alimentare și nealimentare.

Produse expirate de peste 6 ani in restaurantele de pe litoral

În urma acestor verificări, au fost aplicate 849 de avertismente și 147 amenzi contravenționale, în valoare de 714.400 lei. Acestora li s-au adăugat măsuri complementare constând în oprirea temporară de la comercializare până la remedierea abaterilor a unor produse în valoare de peste 540.000 lei, oprirea definitivă de la comercializare a unor produse în valoare circa 110.000 lei, precum și oprirea temporară a prestării serviciului în cazul a 48 de unități.

Printre neregulile constatate s-au numărat: condiții neconforme de depozitare a produselor; lipsa actelor de proveniență a mărfii; lipsa autorizațiilor de funcționare; existența muștelor și lipsa dotării cu aparate împotriva insectelor în spațiile din blocul alimentar sau cele destinate vânzării. Bauturile erau depozitate direct pe paviment și erau utilizate toppinguri pentru diverse sortimente fără data deschiderii menționată pe etichetă și depozitate sub razele soarelui.

Urmăriți Impact.ro și pe