Garda de Mediu a dat amenzi usturătoare la Costinești. Plajele sunt sufocate de gunoaie, iar digurile sunt pline de resturi menajere

Ioana Constantin 23.08.2021, 12:33
Garda de Mediu a dat amenzi usturătoare la Costinești. Plajele sunt sufocate de gunoaie, iar digurile sunt pline de resturi menajere

Costinești concurează la titlul de cea mai murdară stațiune de pe Litoral. Plajele sunt sufocate de gunoaie, digurile sunt pline de resturi menajere, iar pubelele de plastic sunt puține si greu de găsit. Garda de Mediu a dat amenzi de 1 milion de lei în stațiunea tineretului. Nici alte stațiuni nu sunt mai curate, De la începutul anului Apele Române au strans 11 mii de tone de gunoaie aruncate pe nisip.

Amenzi usturătoare la Costinești

Șeful Gărzii de Mediu a luat aleile la pas cu corpul de control seara trecută în Costinești. Mizeria nu este numai la vedere, multe deșeuri sunt ascunse de turiști, sub pietrele de dig. Pe o plajă arhiplină, aproape lipiți unul de celălat, turiștii veniți din toate colțurile țării se înghesuie în vacanță. În urma lor rămân munți de gunoaie. Angajații de la salubritate au și pierdut numărul sacilor imenși de plastic pe care-i umplu în fiecare seară. E prima oară când autoritățile mediu vorbesc de poluarea produsă de turiști și de comercianți.

Este un fenomen scăpat de sub control. În mai putin de-o săptămână s-au aplicat sancțiuni de 1.ooo.ooo de lei, a spus Andrei Corlan, Secretar de Stat al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.

Mii de oameni se înghesuie în Costinești de dimineață până seara, iar stațiunea tineretului e înecata în haos și gunoaie. Coșuri de gunoi sunt, dar parca prea puține și prea îndepărtate. Serviciul de salubritate e ca și inexistent. Timp de trei săptămâni Garda Naţională de Mediu a verificat operatorii de plaje, agenții comerciali și administrațiile publice de pe litoral. În unele zone din Costinești și Năvodari mizeria era cât casa, la propriu.

Amenzi usturatoare la Costinesti
Garda de Mediu

Pe 300 de metri Promenada BTT și pentru un flux de peste 40.000 de turiști comisarii au numărat 4 pubele publice pentru deșeuri. E noaptea minții cum unele administrații nu înțeleg ce se întamplă și se rezumă la turismul deprins din anii ’90. Aseară, pentru prima dată în istoria recentă a falezei din Costinești au fost strânse până și filtrele țigărilor îndesate în găurile din pavaj sau printre pietre.

Pentru un flux de peste 6o.ooo de oameni în weekend aici, într-o seara de sâmbătă, funcționează doar 2 mașini de ridicat deșeuri. 6o.ooo de oameni care consumă, asta înseamnă un oraș. Pentru un oraș, 2 autospeciale este mult prea puțin, a declarat Octavian Berceanu, comisar general Garda de Mediu.

Litoralul românesc a devenit un munte de gunoaie ce sufocă atât plaja, cât și marea. În câteva zile s-au efectuat peste 100 de controale, iar amenzile au fost pe măsura deficiențelor constatate.

Eu vă spun cât am strâns de la începutul anului: 11.ooo de tone de deșeuri, a spus și Paul Cononov, Apele Române Dobrogea Litoral.

În toate stațiunile, utilajele intră pe plaje după ora 21 și, mai mult decat atât, tomberoanele și coșurile de gunoi sunt golite periodic. A doua zi nisipul se umple de gunoaie.