Imagini îngrozitoare surprinse într-un microbuz şcolar din Argeș. Copiii “zburau” afară din mijlocul de transport

Elena Avramescu 17.06.2021, 13:19
Imagini îngrozitoare surprinse într-un microbuz şcolar din Argeș. Copiii “zburau” afară din mijlocul de transport

Imagini îngrozitoare surprinse într-un microbuz şcolar din Argeș. O banală joacă de copii, cu îmbrânceli, unii dintre “zburând” afară dintr-un microbuz şcolar staţionat, au fost zărite, în această săptămână, în apropierea unei şcoli din Argeş. Bărbatul care i-a filmat s-a întrebat de ce elevii nu sunt supravegheaţi, aşa cum cere regulamentul.

Imagini îngrozitoare surprinse într-un microbuz şcolar din Argeș

Încidentul s-a petrecut în comuna argeşeană Oarja, iar imaginile arată că ar fi vorba mai degrabă de o joacă decât de o agresiune fizică. Cu toate acestea, se vede clar cum unul dintre copii este pur și simplu aruncat afară din microbuz, iar scena este realuată cu alți copii. Din fericire, nimeni nu este rănit, însă astfel de îmbrânceli se pot sfârşi foarte uşor cu un accident. Cel care a făcut înregistrarea se întreabă de ce şoferul nu intervine şi, mai ales, de ce elevii nu sunt supravegheaţi aşa cum cere regulamentul.

Microbuzul e staţionat, copiii se jucau… Responsabil pentru copii nu este şoferul, ci directorul şcolii, care trebuie să trimită un profesor care să însoţească întotdeauna elevii în microbuzuz, ceea ce nu se întâmplă, deşi noi le-am cerut de nenumărate ori. Şoferul nu poate să se ocupe şi de copii, mai ales în timpul mersului. Dacă, să spunem, copiii se joacă în spate, în timpul deplasării, şoferul ce-ar trebui să facă, să oprească maşina de 10 ori şi să se ducă la ei?! De asta e nevoie să fie însoţiţi de un cadru didactic, a spus Constantin Bâlea, primarul comunei Oarja, pentru Adevărul.

Imagini ingrozitoare surprinse intr-un microbuz scolar din Arges
Microbuz scolar din Arges

Directorul şcolii din Oarja a declarat faptul că elevii nu sunt însoţiţi pe durata transportului de cadre didactice, dar spune că dascălii îi conduc totuşi pe copii până la microbuz.

Ăsta este adevărul, ar trebui să-i insoţească, dar acum, dacă nimeni nu şi-a asumat… Eu le-am mai spus colegilor că trebuie să-i însoţească. Dar nu pot… Au patru ore de predare, uneori cinci, alte patru ore activitate extra… Nu au timp, pentru că trebuie să-şi pregătească şi materialele pentru ziua următoare. Noi o să avem consiliu astăzi şi o să le arăt şi filmuleţul. Încercăm să luăm măsuri, a mărtursit Mădălina Popescu, directoarea şcolii.

Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din 16.10.2001, transportul elevilor cu microbuzele oferite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi de administraţia locală este gratuit (cu aceste mijloace de transport pot călători, fără plată, şi cadrele didactice către şcoală şi către localitatea de domiciliu).

Directorul şcolii de centru financiar desemnează un cadru didactic pentru însoţirea elevilor în fiecare mijloc de transport. Acesta are obligaţia să supravegheze elevii în timpul transportului. Directorul şcolii de centru financiar creează condiţii pentru instruirea periodică a elevilor în legătură cu securitatea transportului; Elevii sunt obligaţi să ocupe locurile stabilite în timpul deplasării şi să nu distrugă bunurile din mijlocul de transport. În caz contrar răspund disciplinar şi material pentru prejudiciile create (….), găsim notat în regulament.

Urmăriți Impact.ro și pe