Imaginea dezolanței și a nepăsării. Conacul familiei scriitorului Mihail Sadoveanu, dintr-o superbă casă boierească, într-o ruină ce stă să cadă

Elena Avramescu 13.04.2021, 10:21
Imaginea dezolanței și a nepăsării. Conacul familiei scriitorului Mihail Sadoveanu, dintr-o superbă casă boierească, într-o ruină ce stă să cadă

Conacul familiei scriitorului Mihail Sadoveanu. În centrul Galațiului se găsește casa boierească în care a locuit familia scriitorului Mihail Sadoveanu. Din păcate, se află într-o stare avansată de degradare, asta pentru că, de peste trei decenii, clădirea a fost abandonată, iar acest lucru se vede în aspectul acesteia.

Conacul familiei scriitorului Mihail Sadoveanu, o ruină ce stă să cadă

Locuința se găsește pe strada Mihai Bravu, la numărul 30, fiind localizată în zona veche a oraşului Galaţi. Este o impunătoare casă boierească, aflată într-o stare deplorabilă de mulţi ani. Clădirea a fost construită în perioada interbelică, mai precis în anul 1920 și conform istoricilor, proprietarul conacului a fost Clemansa Drăgănescu, sora mai mică a scriitorului Mihail Sadoveanu, care a fost căsătorită cu Iancu Drăgănescu, un negustor avut din vremea respectivă.

Conacul a aparţinut lui Iancu Drăgănescu, un om reputat şi înstărit din oraşul Galaţi de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Avea o cultură deosebită şi era fascinat de frumos. Acesta s-a căsătorit cu sora celebrului scriitor şi romancier, Mihail Sadoveanu. Este vorba despre Clemansa Sadoveanu, a spus Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Se știe că Mihail Sadoveanu era un mare amator de pescuit şi de vânătoare, iar de cîte ori avea ocazia venea la conacul surorii sale din Galaţi. Astfel că în saloanele de lux, membrii familiei cântau la pian şi organizau serate uluitoare, demne de lumea bună a Galaţiului din acea perioadă.

Conacul familiei scriitorului Mihail Sadoveanu
Conacul familiei scriitorului Mihail Sadoveanu

Pădurile de pe malul Siretului ar fi fost o sursă de inspiraţie pentru romanul . Mihail Sadoveanu a venit de nenumărate ori în Galaţi, la sora sa. Nu numai ca să o viziteze, ci ca să facă şi incursiuni de vânătoare şi pescuit pe malul Brateşului, al Dunării şi în zona Siretului, unde obţinea capturi bogate de vânat şi peşte, a mai spus Marius Mitrof.

În timpul perioadei comuniste, în această casă boierească au funcţionat mai multe instituţii, iar cea din urmă a fost Administraţia Taberelor Şcolare, care a abandonat clădirea în anul 2000. În plus, imediat după Revoluţie, conacul a fost retrocedat moştenitorilor, dar clădirea a fost abandonată şi lăsată să se deterioreze din ce în ce mai mult.

Chiar dacă este extrem de valoroasă din punct de vedere arhitectural, conacul familiei lui Sadoveanu nu este înscris nici în prezent în lista monumentelor istorice din Galaţi. Imobilul se află, așadar, în stare avansată de degradare. Acoperişul este deteriorat, bucăţi de tencuială s-au desprins de clădire, iar pereţii sunt plini de infiltraţii. Mai mult, în ruină se află şi anexele imobilului, acolo unde locuiau, cel mai probabil, servitorii familiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...