Ilie Năstase, nostalgic după retragerea lui Roger Federer. Amintirea neașteptată care îl leagă de tenismen. „Îl cunosc foarte bine”

Gabriel Peneș 16.09.2022, 11:40
Ilie Năstase, nostalgic după retragerea lui Roger Federer. Amintirea neașteptată care îl leagă de tenismen. „Îl cunosc foarte bine”

Ilie Năstase, nostalgic după retragerea lui Roger Federer. Primul lider ATP a primit cu ceva emoție vestea că marele jucător elvețian își va pune racheta-n cui. Ilie Năstase, a cărui naturalețe și ușurință în joc s-a asemănat cu cea a lui Federer și-a adus aminte de o întâmplare savuroasă, din vremea în care elvețianul avea doar 12 ani.

Ilie Năstase, nostalgic după retragerea lui Roger Federer

Ilie Năstase, nostalgic după retragerea lui Roger Federer. Joi, marele campion elvețian a anunțat că pune capăt carierei de jucător. Cel supranumit „Fed-Ex” sau „maestrul elvețian” a suferit mai multe operații la genunchi în ultimii 3 ani și n-a mai jucat într-un turneu de la Wimbledon 2021, adică de 14 luni. Federer a mai adăugat că ultima competiție la care va evolua va fi Laver Cup, ce va avea loc în perioada 23-25 septembrie, la Londra.

„După cum mulți dintre voi știți, în ultimii trei ani am avut parte de provocări sub formă de accidentări și operații. Am muncit din greu pentru a reveni la o formă competitivă. Dar cunosc, de asemenea, capacitățile și limitele corpului meu, iar mesajul său pentru mine în ultima vreme a fost clar. Am 41 de ani. Am jucat mai mult de 1500 de meciuri în 24 de ani. Tenisul m-a tratat cu mai multă generozitate decât aș fi visat vreodată, iar acum trebuie să recunosc când este timpul să pun capăt carierei mele competiționale

Laver Cup de săptămâna viitoare de la Londra va fi ultimul meu eveniment ATP. Voi mai juca tenis în viitor, desigur, dar nu la Grand Slamuri sau în circuit”, a transmis Roger Federer, printre altele, pe rețelele sociale.

Ilie Năstase, nostalgic după retragerea lui Roger Federer. Amintirea neașteptată care îl leagă de tenismen. „Îl cunosc foarte bine”
Roger Federer, deținător a 20 de titluri de Grand Slam, a jucat ultimul său meci în iunie 2021, în sferturile de finală de la Wimbledon

Amintirea neașteptată care îl leagă de tenismen

Ilie Năstase, primul lider ATP din istorie, a avut numai cuvinte de laudă pentru Federe, apreciindu-i eleganța și naturalețea cu care juca.

„Avea o ușurință foarte mare în joc. Nici nu îți dădeai seama că este la meci, parcă se antrena. Ăsta este un avantaj, nu este ca o muncă. Să îl luăm exemplu pe Nadal care aleargă ca un nebun și dă tare, Federer joacă lejer și are o finețe deosebită. Loviturile astea nu ai de unde să le copiezi, așa a simțit el.

Asta nu te poate învăța niciun antrenor! Este foarte natural, nu este un muncitor. El nu se antrenează trei ore și după aia joacă cinci ore. Omul se antrena cât avea nevoie și intra pe teren. Nu are cum să nu îți placă așa cum joacă Federer”, a declarat Ilie Năstase,  în exclusivitate pentru playtech.ro.

„Îl cunosc foarte bine”

Năstase a rememorat și o întâmplare savuroasă, petrecută în urmă cu aproape 30 de ani, pe când Federer era doar un băiat de mingi la un turneu din Elveția unde românul participa.

„Îl cunosc foarte bine, ne-am întâlnit de mai multe ori. Mi-a fost și băiat de mingi la un turneu în Elveția, când avea 12 ani. Este un tip rezervat, nu vorbește mult. Este un tip foarte modest”, a mai afirmat Năstase, conform sursei citate.

„Nasty” a mai adăugat că doar Federer știe ce e mai bine pentru el și că nu pot fi comparați între ei marii campioni ce aparțin unor generații diferite.

„Dacă a decis să se retragă este clar că el știe cel mai bine ce trebuie să facă. Se retrage omul când vrea el și când știe el. Mai aud pe unii care spun că trebuie să se retragă nu știu cine, să facă, să dreagă…

Este un mare campion care a făcut foarte multe lucruri în tenis. Să nu-i uităm și pe cei din urmă și asta să facem și peste 20 de ani. Să nu-i uităm pe Djokovic sau Nadal, pe Sampras, Connors, McEnroe… Fiecare generație a avut jucătorii ei, buni și foarte buni. Mai aud pe unii pe la fotbal că îl compară pe Maradona cu Messi sau pe Pele cu Ronaldo. Asta este greșit și nu are nicio relevanță”, a mai spus Năstase.

Roger Federer a câștigat 20 de titluri de Grand Slam și un total de 103 turnee ATP. A fost numărul 1 mondial pentru 310 săptămâni, fiind și cel mai vârstnic jucător care a ocupat această poziție, în 2018, la 38 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....