Igor Dodon, acuzat de trădare în Republica Moldova: „El este obidientul unui regim separatist”

Elena Avramescu 14.12.2021, 12:19
Igor Dodon, acuzat de trădare în Republica Moldova: „El este obidientul unui regim separatist”

Igor Grosu, speakerul Parlamentului, l-a criticat dur pe fostul preşedinte Igor Dodon, după ce l-a felicitat pe liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski cu ocazia unei noi victorii la „prezidenţialele” din regiunea transnistreană. Astfel că șeful Legislativului crede că acţiunea lui Igor Dodon nu poate fi calicată altfel decât „trădare”.

Igor Dodon, acuzat de trădare în Republica Moldova

El este obidientul unui regim separatist. Este o mostră crasă de degradare şi disrespect faţă de cetăţenii R. Moldova, faţă de cetăţenii de pe malul stâng, care sunt ostaticii acestui regim”, a declarat Igor Grosu la emisiunea „În profuzime” de la ProTV Chişinău, potrivit Adevărul.

Se pare că ex-preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat pe liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, după victoria  la „prezidenţialele” din regiunea transnistreană, scrutin ce nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională.

Igor Dodon a notat faptul că „procesul de reglementare a conflictului transnistrean este o problemă de importanţă naţională, de care depinde viitorul statalităţii moldoveneşti”.

Noi nu avem în stânga Nistrului alţi parteneri de negocieri, decât conducerea de facto a regiunii, a continuat Igor Dodon.

Igor Dodon, acuzat de tradare in Republica Moldova
Alegeri Transnistria

Dodon a mai spus că pentru Krasnoselski au votat 80% din cetăţeni, fiind vorba despre aproximativ 100.000 de voturi, iar guvernarea de la Chişinău va avea un dialog cu autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol.

Îndemn preşedintele R. Moldova, Guvernul şi conducerea Parlamentului să înceteze să facă afirmaţii scandaloase şi paşi greşiţi care pot întoarce procesul de reglementare a conflictului cu zeci de ani în urmă, a mai spus Dodon.

MAE nu recunoaște alegerile prezidențiale din Transnistria

Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaşte legitimitatea alegerilor organizate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, și crede că această reglementare trebuie să fie „în conformitate cu dreptul internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său european”.

Astfel că la alegerile prezidențiale organizate duminică în Transnistria a candidat de facto un singur candidat, fiind vorba despre actualul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Acesta îl are drept concurent pe Serghei Pânzari, un locuitori al satului Hârtop din raionul Grigoriopol, o persoană absolut necunoscută publicului larg și care nu a avut o campanie electorală în care să-și prezinte platforma electorală, a notat Radio Europa Liberă Moldova.

La alegerile de anul trecut, unde s-au ales membrii legislativului local, prezența la urne a fost de 27 la sută, și niciun reprezentant al opoziției nu a intrat în Legislativul „ales”. În acest fel, holdingul Sheriff, care controlează toate fluxurile de afaceri din regiune, deține în prezent și toată puterea politică.

Experții care urmăresc evoluțiile din regiunea transnistreană notează că la actualul așa-zis scrutin prezența ar putea fi și mai mică, dat fiind faptul că locuitorii regiunii practic nu au de făcut o alegere reală și rezultatul este clar din start, a mai scris Radio Europa Liberă Moldova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...