Decizia CCR, amânată pentru 3 iunie. Ce se întâmplă cu alegerile în România

Raluca Juncu / 27.05.2020, 16:10

Curtea Constituțională a României a amânat pentru data de 3 iunie decizia privind sesizarea referitoare la proiectul de lege inițiat săp Curtea Constituțională a României a amânat pentru data de 3 iunie decizia privind sesizarea referitoare la proiectul de lege inițiat săptămâna trecută de PSD, UDMR, Pro România și ALDE. Proiectul de lege prevede o prelungire a mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale și stabilirea datei alegerilor. tămâna trecută de PSD, UDMR, Pro România și ALDE. Proiectul de lege prevede o prelungire a mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale și stabilirea datei alegerilor.

Decizia care stabilește data alegerilor locale, amânată până pe 3 iunie

Un proiect depus de majoritatea parlamentară a fost adoptat joia trecută de Camera Deputaților. Acesta prevede o prelungire a mandatelor aleșilor locali, precum și posibilitatea ca alegerile locale să nu mai fie stabilite de Guvern, ci de Parlament. Ulterior, legea a fost atacată de liberali, care s-au declarat nemulțumiți de modificarea făcută.
Astăzi, CCR a amânat pentru data de 3 iulie pronunțarea unei decizii finale referitoare la acest aspect.

Parlamentul vrea să aibă puterea de a decide data alegerilor și prelungirea mandatelor aleșilor locali. Foto: Inquam Photos/George Calin
Parlamentul vrea să aibă puterea de a decide data alegerilor și prelungirea mandatelor aleșilor locali. Foto: Inquam Photos/George Calin

Actul normativ prevede prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, cu cel mult șase luni de la încetarea stării de urgență. Decizia de prelungire a mandatelor îi vizează pe:

  • primari
  • președinți de consilii județene
  • președinți de consilii locale
  • președinții Consiliului General al Municipiului Bucureşti
  • primarul general al Capitalei

În cadrul mai multor discuții pe care Marcel Ciolacu, liderul PSD le-a purtat cu reprezentanții formațiunii social-democrate din Moldova, a fost analizată mai multe preferințe ale liderilor locali. Cei mai mulți dintre aceștia au transmis că își doresc ca alegerile locale să fie organizate simultan cu cele parlamentare. Social-democrații mizează pe comasarea celor două scrutine deoarece consideră că o mobilizare bună a primarilor pentru a-și asigura propriul mandat, va trage după sine, în sus și scorul în cadrul alegerilor parlamentare.

Alegerile locale și parlamentare, când ar putea avea loc?

Totuși, Ludovic Orban a anunțat că alegerile locale sunt programate pentru luna septembrie a acestui an, în vreme ce alegerile parlamentare ar urma să aibă loc în luna decembrie. În ultimele trei decenii de când România a făcut tranziția la un regim politic, puterea executivă a fost cea care a decis data organizării alegerilor lcoale, printr-o hotărâre de guvern.

Ca o posibilă dată privind organizarea alegerilor locale, PNL s-a gândit la data de 27 septembrie, iar în ceea ce privește alegerile parlamentare, acestea ar putea fi organizate în primul weekend din luna decembrie, pe data de 6.

 

Sursa foto: Inquam Photos